Κίνα: πετρελαιοκηλίδα μετά από έκρηξη αγωγών αργού πετρελαίου

0
19

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Κίνα έκλεισε το βορειοανατολικό λιμάνι Dalian Xingang, έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε αγωγούς που μετέφεραν αργό πετρέλαιο από ένα πλοίο σε μια δεξαμενή αποθήκευσης.

Από την έκρηξη ξέσπασε πυρκαγιά, που έκαιγε για τουλάχιστον 15 ώρες, ενώ γίνονται προσπάθειες για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας, που επεκτάθηκε σε έκταση 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανοιχτά του λιμανιού Dalian.

Η CNPC, θυγατρική της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PetroChina, που λειτουργεί δυο μεγάλα διυλιστήρια στο Dalian, έχει ανακοινώσει εναλλακτικό σχέδιο ώστε να μην «παγώσουν» οι εισαγωγές και οι εξαγωγές για το διάστημα που το λιμάνι θα παραμείνει κλειστό.

«Το λιμάνι έκλεισε αμέσως μετά τις εκρήξεις. Έχουμε ανακοινώσει εναλλακτικό σχέδιο, καθώς το λιμάνι θα μείνει κλειστό για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ωστόσο ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καθαρίσουμε την πετρελαιοκηλίδα πολύ γρηγορότερα», δήλωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος της CNPC.

Από την έκρηξη στους δυο αγωγούς δεν υπήρξαν τραυματίες, ούτε σημειώθηκαν ζημιές στις κύριες εγκαταστάσεις επεξεργασίας του πετρελαίου. Υλικές ζημιές ωστόσο σημειώθηκαν στα κτίρια που στεγάζονται τα συστήματα ελέγχου.

Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος της ζημιάς για την PetroChina και τη θυγατρική της ανέρχεται στα 50 εκατ. δολάρια.

Πηγή Reuters

Σχόλια