Έξι οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη γίνονται πάρκα

0
493

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Έξι οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη θα μετατραπούν τα επόμενα χρόνια σε χώρους πρασίνου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη άναψε το πράσινο φως την προηγούμενη εβδομάδα, με την ανακοίνωση για τη δημιουργία πάρκων σε 4 χώρους (δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη), με χρηματοδότηση από το ΕΤΕΡΠΣ.

Το Πράσινο Ταμείο, όπως αποκαλείται το ΕΤΕΡΠΣ, που αναμένεται να γεμίσει με χρήματα από την είσπραξη προστίμων για τους ημιυπαίθριους χώρους, θα χρηματοδοτήσει στη συνέχεια και την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων σε δήμους όλης της χώρας, που δεν έχουν απαλλοτριωθεί.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για την απαλλοτρίωση συνολικά έξι οικοπέδων έκτασης 3,5 στρεμμάτων (με προεκτιμώμενο συνολικό κόστος απαλλοτρίωσης 1,5 εκατ. ευρώ), τα 5 εκ των οποίων βρίσκονται στην περιοχή κατά μήκος των τειχών της Άνω Πόλης.

Πρόκειται για τα εξής οικόπεδα:

1. Έκταση 1.967,42 τ.μ. επί της οδού Καρακάση, δίπλα στο αθλητικό κέντρο «Γαλαξίας» και σε παιδικό σταθμό.

2. Έκταση 1.153,6 τ.μ. στην πλατεία Ζήδρου στο συνοικισμό Επταπυργίου.

3. Έκταση 139,2 τ.μ. στην πλατεία 12 Αποστόλων.

4. Έκταση 22,9 τ.μ. στην πλατεία 12 Αποστόλων.

5. Έκταση 72,5 τ.μ. με κτίσμα εντός, στην ανατολική πλευρά των τειχών.

6. Εκταση 130 τ.μ. στη διάνοιξη της οδού Ακρίτα στη βόρεια πλευρά των τειχών.

Η κ. Αμαλία Κουδούνη, προϊσταμένη του Α” Τμήματος της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, η επιλογή των συγκεκριμένων χώρων έγινε με τη σειρά προτεραιότητας που δόθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον κατάλογο με τα δεσμευμένα, υπό απαλλοτρίωση, οικόπεδα της πόλης.

«Το ΕΤΕΡΠΣ είναι ένα ταμείο στο οποίο οι δήμοι κατέβαλαν εισφορές για την απαλλοτρίωση χώρων για κοινόχρηστη και κοινωφελή χρήση. Είναι θετική ανακοίνωση από το υπουργείο ότι εκταμιεύονται χρήματα και περιμένουμε να δούμε να υλοποιείται προς όφελος των πολιτών», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Newslink

Σχόλια