Η ΙΕΑ προειδοποιεί την Κίνα για τις εκπομπές CO2

0
13

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Νομπούο Τανάκα, δήλωσε ότι η Κίνα θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της ως προς τις δεσμεύσεις της για τη μείωση των εκπομπών CO2 και να παράσχει μεγαλύτερη κρατική υποστήριξη σε προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών κατά 50% το 2050.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», την εν λόγω δήλωση έκανε ο κ. Τανάκα κατά την παρουσίαση της καινούργιας έκθεσης για τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας στο Πεκίνο.

Ο Νομπούο Τανάκα, επικεφαλής της υπηρεσίας που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, ξεκαθάρισε ότι η όποια ελπίδα επίτευξης του στόχου μείωσης των εκπομπών, παγκοσμίως, κατά 50% το 2050, εξαρτάται από την απόφαση του Πεκίνου να θέσει το 2020, ως όριο κορύφωσης των εκπομπών στην Κίνα.

Οι σχετικές πολιτικές του Πεκίνου παραμένουν όπως διαμορφώθηκαν λίγο πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, δηλαδή δέσμευση για μείωση 40% με 45% της έντασης ενέργειας- της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ, το 2020.

Στην έκθεση της ΙΕΑ, επισημαίνεται ότι η εγκατάσταση συστημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) θα συμβάλει σε ποσοστό έως και 18% στην απαιτούμενη μείωση των κινέζικων εκπομπών.

Μέχρι στιγμής όμως, η πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα χαρακτηρίζεται απογοητευτική.

Επίσης, ο κ. Τανάκα τόνισε ότι «Χωρίς τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στην Κίνα, ο στόχος μείωσης 50% των παγκόσμιων εκπομπών το 2050 είναι, απλώς, ανέφικτος».


Newslink

Σχόλια