Η κρίση «χτυπά» τις ΑΠΕ

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η κρίση όπως φαίνεται  έχει αρχίσει και «χτυπά» τις ΑΠΕ, παρόλο που κατατίθενται νέες αιτήσεις για έργα, τα οποία παραπέμπουν στην πραγματοποίηση πράσινων επενδύσεων δισεκατομμυρίων ευρώ, μόνο στα φωτοβολταικά σημειώνεται κάποια κινητικότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», όπως αναφέρει το Μηνιαίο Δελτίο ΑΠΕ, του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού  Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού), με εξαίρεση τα φωτοβολταϊκά, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, δεν υπήρξε η παραμικρή προσθήκη σε εγκατεστημένη ισχύ.

Το προηγούμενο μήνα στο σύστημα εντάχθηκαν φωτοβολταικοί σταθμοί ισχύος 6 μεγαβάτ, ενώ συνολικά η εγκατεστημένη ισχύς στον τομέα έχει ξεπεράσει τα 77 μεγαβάτ στον τομέα, έναντι 47 μεγαβάτ στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Στις υπόλοιπες ΑΠΕ καταγράφεται στασιμότητα: μόλις 2 νέα μεγαβάτ σε συμπαραγωγή  τον Απρίλιο, περίπου 1,3 μεγαβάτ από  μικρό υδροηλεκτρικό τον ίδιο μήνα, 6 μεγαβάτ από αιολικά τον  Ιανουάριο και άλλα 18 τον Φεβρουάριο κι αυτό είναι όλο για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς.

Η καλύτερη ιστορικά χρονιά των ΑΠΕ ήταν η περσινή, αφού προστέθηκαν έργα ισχύος περί τα 220 μεγαβάτ και με επίδοση μόλις 60 μεγαβάτ στο 6μηνο.

Συνολικά, η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεμένο σύστημα φτάνει τα 1,385 μεγαβάτ περίπου και αναλύεται σε 940 μεγαβάτ από αιολικά, 143 μεγαβάτ από συμπαραγωγή, 184 μεγαβάτ  από μικρούς υδροηλεκτρικούς  σταθμούς, 77 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά και 41 μεγαβάτ από βιοαέριο και βιομάζα.

Με στόχο τη κάλυψη του 40% της  κατανάλωσης ηλεκτρισμού από  ΑΠΕ στο τέλος της δεκαετίας, η «πράσινη ενέργεια» έδωσε μόλις  το 2,29% τον Ιούνιο…


Newslink

Σχόλια