Ο Πηνειός κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέο Ασωπό

0
14

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο Πηνειός κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέο Ασωπό ποταμό, αφού στα νερά του καταλήγουν ανεπεξέργαστα αστικά λύματα, σκουπίδια, υπολείμματα λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, απόβλητα τυροκομείων, ελαιοτριβείων και βιοτεχνικών μονάδων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», σε ένα από τα πορίσματα της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής που παρουσιάστηκαν, καταγράφεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος 23 έλεγχοι, σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν στις παραποτάμιες περιοχές των νομών Λάρισας και Τρικάλων.

Για 17 από αυτές συντάχθηκαν Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης που διαβιβάστηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς, ενώ αντίστοιχες εισηγήσεις επιβολής διοικητικών κυρώσεων (προστίμων) εστάλησαν προς τις αρμόδιες για την επιβολή τους αρχές.

Οι περισσότερες από τις παραβάσεις βεβαιώθηκαν ότι αφορούσαν έλλειψη αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων και διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Το συνολικό ύψος των εισηγηθέντων προστίμων, σύμφωνα με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ανέρχεται σε  498.450 ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των επιβληθέντων προστίμων σε 366.600 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κ. Καρτάλης  είπε ότι «Η διαφορά οφείλεται στην υστέρηση από την πλευρά των αρμόδιων νομαρχιών στην επιβολή των εισηγηθέντων προστίμων».

Μια άλλη πληγή για τον ποταμό είναι οι παράνομες αμμοληψίες.

Ο συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας, Λ. Σιάκης, τόνισε ότι:

«Πρόκειται για μια δραστηριότητα που αποφέρει μαύρο χρήμα σε αυτούς που την πραγματοποιούν. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και καμία κύρωση, ακόμη και όταν οι εργολάβοι πιάνονται επ΄ αυτοφώρω.

Οι περιπτώσεις αυτές αργούν πολύ να φτάσουν στις αίθουσες των δικαστηρίων (τουλάχιστον πέντε χρόνια) και όταν τελεσιδικήσουν τα πρόστιμα είναι αστεία σε σύγκριση με τα κέρδη των εργολάβων.

Από μία μόνο περιοχή αμμοληψίας μπορεί να κερδίσουν 2-3 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία πενταετία».

Newslink

Σχόλια