Τα κοράλλια της Ερυθράς Θάλασσας κινδυνεύουν με εξαφάνιση

0
43

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση και οι περιβαλλοντικές ζημιές από θαλάσσια ατυχήματα συγκαταλέγονται στις κυριότερες απειλές για τα κοράλλια, που σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες «αργοπεθαίνουν».

Το είδος που κινδυνεύει περισσότερο ονομάζεται Diploasterea heliopara και βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα Αμερικανοί ερευνητές που διεξήγαγαν έρευνα για με το θέμα, αν τα θερμά ρεύματα στη θάλασσα συνεχιστούν, το συγκεκριμένο είδος θα σταματήσει να πολλαπλασιάζεται.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους οι Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνολογία 3D και διαπίστωσαν ότι ο πληθυσμός του συγκεκριμένου κοραλλιού έχει μειωθεί κατά 30% από το 1998.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στον ρυθμό ανάπτυξης των κοραλλιών που είναι σημαντικά για τη δημιουργία υφάλων», επισημαίνεται στη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν τη μείωση του πληθυσμού εξετάζοντας δείγματα από το εσωτερικό τμήμα του σκελετού του κοραλλιού Diploasterea heliopara.

Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία, μελέτησαν πώς η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας επηρεάζει την ανάπτυξη των κοραλλιών.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις σχετικά με τις μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, υπολόγισαν ότι συγκεκριμένο κοράλλι θα σταματήσει να αναπτύσσει ασβεστολιθικό σκελετό μέχρι το 2070.

Σημειώνεται ότι το 2070 η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,85 βαθμό Κελσίου.

Οι επιστήμονες ωστόσο προειδοποιούν ότι τα κοράλλια στην Ερυθρά Θάλασσα ενδέχεται να εξαφανιστούν πολύ πριν το 2070 καθώς χάνουν τα φύκια με τα οποία συμβιώνουν, αποχρωματίζονται και «αργοπεθαίνουν».

Πηγή BBC

Σχόλια