Η ΕΕ σχεδιάζει αυστηρότερους κανόνες για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αυστηρότερους κανόνες για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις αναμένεται να θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδυναμώνοντας την αρχή της προφύλαξης, το σημαντικότερο εργαλείο για την αποφυγή περιβαλλοντικών καταστροφών.

Όπως αποκάλυψε ο Ευρωπαίους επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, Janez Potocnik, έπειτα από την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, «η ΕΕ εξέτασε εξονυχιστικά την περιβαλλοντική νομοθεσία των κρατών μελών και διαπίστωσε ότι υπάρχουν κενά».

«Θεωρώ ότι έχουμε δυο επιλογές. Είτε θεσπίζουμε νέους κανόνες για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις, είτε διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής των εργαλείων που διαθέτουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Potocnik, μετά τη συνάντησή του με άλλα μέλη της Κομισιόν και αντιπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για το Περιβάλλον, «η υποχρεωτική ισχύς της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και κυρίως της αρχής ο ρυπαίνων πληρώνει (που σήμερα καλύπτει μόνο τις παράκτιες ζώνες), θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλα τα θαλάσσια ύδατα».

Σε δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια, Guenther Oettinger, επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ θα έπρεπε να ακολουθήσουν το πρόσφατο παράδειγμα της Νορβηγίας και να επιβάλλουν μορατόριουμ στις υπεράκτιες γεωτρήσεις σε βαθειά ύδατα μέχρι να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια της έκρηξης της εξέδρας άντλησης πετρελαίου Deep Water Horizon.

«Η Νορβηγία είναι ο πιο πολύτιμος συνεργάτης μας στη Βόρεια Θάλασσα και νομίζω πως ο,τι είναι καλό για τη Νορβηγία, είναι καλό και για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Oettinger.

Στην ουσία ο Ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε όσα είχε δηλώσει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στις αρχές Ιουλίου, όταν ζήτησε «πάγωμα» των νέων αδειοδοτήσεων για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις.

Πηγή Reuters

Σχόλια