«Εξοικονόμηση Κατ Οίκον»: 400 εκατ. ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις

0
268

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η έναρξη του Προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον, το οποίο κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το εν λόγω πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 100,000 δικαιούχους να κάνουν ενεργειακό λίφτινγκ στο σπίτι τους.

Το πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να τοποθετήσουν με επιδότηση διπλά τζάμια, κουφώματα, αλλαγή καυστήρα-λέβητα με νέους πετρελαίου και φυσικού αερίου και όποιες άλλες εργασίες θα προσδιορίζει η ενεργειακή επιθεώρηση από την οποία θα περάσει το σπίτι.

Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι ο δικαιούχος θα μπορεί να πάρει ταυτόχρονα απευθείας επιδότηση μέχρι και το 30% της δαπάνης, όσο και το δάνειο που σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλοεισοδηματιών  θα είναι άτοκο.

Η δράση απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα (το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ το τ.μ.), η επιδότηση και το δάνειο καθιστούν πιο δελεαστική την ενεργειακή αναβάθμιση έναντι του αρχικού πλάνου.

Επίσης, έτοιμο είναι και το Μητρώο των Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Για να ενταχθεί κάποιος στην εν λόγω δράση, θα πρέπει το σπίτι του να έχει προηγουμένως περάσει από ενεργειακή επιθεώρηση, η οποία θα καθορίσει το είδος των επιδοτούμενων εργασιών που χρειάζεται για να ενισχυθεί ενεργειακά.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα κριτήρια επιλεξιμότητας, δηλαδή το πρόγραμμα αφορά τις κύριες κατοικίες, που έχουν οικοδομική άδεια πριν από την 1-1-1980 και εφόσον βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης από 1,500 ευρώ το τ.μ. και κάτω.

Εκτός από τις μονοκατοικίες, μπορούν να ενταχθούν και οι πολυκατοικίες, αρκεί το 50% των ιδιοκτητών να τηρεί τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα είναι τα εξής:

Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 15,000 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 25,000 ευρώ, μπορούν να πάρουν απευθείας επιχορήγηση έως 30% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού και δάνειο.

Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 30,000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 50,000 ευρώ, μπορούν να πάρουν χαμηλότοκο δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από το ΤΕΜΠΕ και απευθείας επιδότηση μέχρι κάποιου ποσοστού.

Στα υπέρ για την ένταξη στο πρόγραμμα, εκτός της επιδότησης ως 30% των επιδοτούμενων δανείων είναι και η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι του ποσού των 2.500 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε σπιτιού δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις του προγράμματος το Μάρτιο, για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ Οίκον  θα πρέπει να κάνει τις εξής ενέργειες:

Αρχικά ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καλέσει τον Ενεργειακό Επιθεωρητή για τον πρώτο έλεγχο της κατοικίας. Αυτός εισηγείται τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, το κόστος που απαιτείται και εκδίδει το πιστοποιητικό.

Ο δικαιούχος καταθέτει τα δικαιολογητικά μαζί με την αίτηση σε μια από τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Μετά γίνεται η αξιολόγηση και η κατάταξη βάσει του κριτηρίου εξοικονόμησης ενέργειας προς το κόστος παρέμβασης. Αν η προτεινόμενη δαπάνη είναι ασύμφορη σε σχέση με το ποσό της επιδιωκόμενης εξοικονόμησης, τότε η αίτηση θα απορρίπτεται.

Αν εγκριθεί η αίτηση, τότε ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης και αρχίζουν οι εργασίες.

Μετά, ακολουθεί και δεύτερη επιθεώρηση, νέο πιστοποιητικό και πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.

Το επιδοτούμενο δάνειο εκταμιεύεται με την απόφαση της έγκρισης.

Για την ολοκλήρωση της εκταμίευσης, ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει τα παραστατικά των δαπανών και το δεύτερο πιστοποιητικό και πιστοποιείται η υλοποίηση του έργου.

Όσον αφορά, εκείνους που έχουν ζητήσει μόνο επιχορήγηση, προσκομίζουν τα παραστατικά των δαπανών μαζί με το δεύτερο πιστοποιητικό και πιστοποιείται η υλοποίηση του έργου με διοικητικό έλεγχο.

Newslink

Σχόλια