Ενέργεια: η Αίγυπτος κατασκευάζει ηλιακό πάρκο ισχύος 100MW

0
75

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το υπουργείο Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου ανακοίνωσε επίσημα ότι το 2012 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή ηλιακού πάρκου ισχύος 100 MW.

Εκτιμάται ότι το έργο, αξίας 700 εκατ. δολαρίων, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2017.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Al-Ahram το ηλιακό πάρκο θα κατασκευαστεί στο Kom Ombo, κοντά στο υδροηλεκτρικό φράγμα «Aswan High Dam».

Τη χρηματοδότηση του έργου ανέλαβαν διεθνείς οικονομικοί θεσμοί, μεταξύ των οποίων η Παγκόσμια Τράπεζα και το Ταμείο για την Ανάπτυξη της Αφρικής.

Εκτός αυτού, πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη αναμένεται και μέσω του Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης, τον ευέλικτο μηχανισμό του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Το έργο αποτελεί μέρος του πενταετούς σχεδίου με στόχο την ανάδειξη της Αιγύπτου σε κορυφαία χώρα ηλεκτροπαραγωγής από ηλιακή ενέργεια στη βόρεια Αφρική.

Πρόκειται για το δεύτερο ηλιακό έργο μεγάλης κλίμακας στην Αίγυπτο. Το πρώτο ηλιακό πάρκο, ισχύος 140 MW, κατασκευάζεται στο El-Koraymat (νότια του Καΐρου) και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος έτους.

Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που παράγεται στην Αίγυπτο προέρχεται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό παράγεται από τις υδροηλεκτρικές μονάδες στο δέλτα του Νείλου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2020 το 20% της ενεργειακής κατανάλωσης θα προέρχεται από ΑΠΕ και σε αυτό το πλαίσιο προσπαθεί να προωθήσει τις επενδύσεις σε ηλιακά έργα και αιολικά πάρκα.

Πηγή Guardian

Σχόλια