Το έλλειμμα "πέφτει" – Οι επιχειρήσεις "πεθαίνουν"

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αντικρουόμενα είναι τα νέα που έρχονται από το «δημοσιονομικό» μέτωπο και την πραγματική οικονομία, καθώς από τη μία πλευρά το έλλειμμα μειώνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και από την άλλη η μια επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη.

Ειδικότερα, καταγράφεται μείωση του ελλείμματος κατά 46% στο πρώτο εξάμηνο,  με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπο, Όλι Ρεν να δηλώνουν ικανοποιημένοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικότερα, στο εξάμηνο, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε 46% έναντι στόχου μείωσης 39,5%, διαμορφούμενο στα 9,645 δισ. από 17,866 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στο τέλος του έτους εκτιμάται πλέον ότι θα υποχωρήσει στα 18,691 δισ. έναντι 22,536 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμού.

Οι κκ. Γιουνκέρ και Ρεν ανέφεραν ότι ως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη επίσκεψη στην Αθήνα εμπειρογνωμόνων της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ότι με βάση τα πορίσματα από αυτή την επίσκεψη, θα αποφασιστεί γύρω στον Σεπτέμβριο η παροχή της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Αντίθετα, δύσκολες ώρες περνούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις έχουν βάλει «λουκέτο», ενώ από τον Ιανουάριο ο αριθμός των νέων ανέργων ανέρχεται σε 110.000, ενώ συνολικά οι άνεργοι ανέρχονται σε 586.000.

Πηγή: i-live

Σχόλια