«Επένδυση στη φύση» κέρδος για τις επιχειρήσεις

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Για την απώλεια του «φυσικού κεφαλαίου» ανησυχούν πολλοί επιχειρηματίες, κυρίως στις χώρες που είναι πλούσιες σε βιοποικιλότητα.

Αυτό προέκυψε από νέα έρευνα του προγράμματος «Οικονομικά των Οικοσυστημάτων και της Βιοποικιλότητας» (Teeb), η οποία διεξήχθη από την PricewaterhouseCoopers (PwC).

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από τους μισούς διευθύνοντες συμβούλους που ερωτήθηκαν στη Λατινική Αμερική δήλωσαν πως αντιμετωπίζουν τη μείωση της βιοποικιλότητας σαν μια πρόκληση, ένα εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.

Αντίστοιχη απάντηση έδωσαν και πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι στην Αφρική, σε ποσοστό 45%.

Αντίθετα, στην Ευρώπη η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική καθώς λιγότερο από το 20% των διευθυνόντων συμβούλων αναγνωρίζει την εξαφάνιση των ειδών σαν μια απειλή για την οικονομική μεγέθυνση.

Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας συνηγορούν στο ότι οι επιχειρηματίες που αποτυγχάνουν να εντάξουν τη βιώσιμη χρήση της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων στην πολιτική της εταιρείας, ενδέχεται να χάσουν τη θέση τους στην αγορά.

Στο μεταξύ, άλλη μια έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα σχετικά με την καταναλωτική συμπεριφορά, δείχνει ότι το 80% των καταναλωτών είναι διατεθειμένο να σταματήσει να αγοράζει από εταιρείες που δεν σέβονται το περιβάλλον και δεν τηρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερο ευαισθητοποιημένοι για την απώλεια της βιοποικιλότητας είναι οι Βραζιλιάνοι, σε ποσοστό 90%, ενώ ανήσυχοι για την απώλεια των ειδών είναι επίσης οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, σε ποσοστό 60%.

Σε δηλώσεις του ο Αchim Steiner, εκτελεστικός διευθυντής του UNEP, επισήμανε ότι «μπαίνουμε σε μια εποχή που οι απώλειες πολλών τρισεκατομμυρίων σε φυσικούς πόρους αρχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αγορών και της συνείδησης των καταναλωτών».

«Ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το περιθώριο κέρδους τους», κατέληξε ο κ. Steiner.

Πηγή UNEP

Σχόλια