Ασφαλιστικό δημοσίων υπαλλήλων: οι αλλαγές και οι αντιδράσεις

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατατίθεται το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο νομοσχέδιο έχουν γίνει διαφοροποιήσεις, καθώς ορισμένες διατάξεις του έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η πλέον «βίαιη» ρύθμιση του νομοσχεδίου αφορά τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, που αντί να συνταξιοδοτούνται στα 50 έτη μέσα σε τρία χρόνια θα δουν τα όρια ηλικίας να εξισώνονται με αυτά των ανδρών στα 65 έτη.

Αντισυνταγματική κρίθηκε η διάταξη που αναφέρει πως μειώνονται οι συντάξεις της χήρας συζύγου εφόσον η σύζυγος είχε μεγάλη (πλέον των δέκα ετών) διαφορά ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο.

Αντισυνταγματική και αντίθετη στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην κρίθηκε και η διάταξη που απαγορεύει στους συνταξιούχους του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, αντισυνταγματική κρίθηκε η διάταξη, που αναφέρει ότι οι δικαστές θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 25 χρόνια, ανεξάρτητα από το υπάρχον συνταγματικό ηλικιακό όριο εξόδου από το δικαστικό σώμα.

Τις κινητοποιήσεις τους κατά του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό συνεχίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες.

Η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, ενώ η  ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιεί τρίωρη συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι της Τρίτης (13/7).

Πηγή: i-live

Σχόλια