Επίγειος Παράδεισος: αναβιώνουν οι υγρότοποι της Μεσοποταμίας

0
108

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δυο δεκαετίες μετά την αποξήρανση των ελών της Μεσοποταμίας στο Ιράκ, υπό τις διαταγές του Σαντάμ Χουσεϊν, ο κήπος της Εδέμ σφύζει και πάλι από ζωή.

Τα έλη της Μεσοποταμίας, της περιοχής που περιλαμβάνει τις κοιλάδες του Τίγρη και του Ευφράτη, αποξηράνθηκαν το 1990 με αποτέλεσμα μια μεγάλη περιοχή μοναδικής οικολογικής σημασίας να μετατραπεί σε «νεκρή ζώνη».

Ωστόσο, σήμερα το τοπίο αλλάζει και πάλι καθώς ντόπιοι πληθυσμοί και Ιρακινοί ακτιβιστές ανέλαβαν την πρωτοβουλία να αποκαταστήσουν τους υγροτόπους της Μεσοποταμίας, δίνοντας και πάλι ζωή στην ευρύτερη περιοχή.

Η προσπάθεια αναβίωσης των ελών που αποξηράνθηκαν παρουσιάζεται μέσα από μια φωτογραφική έκθεση που διοργανώνεται στη Βρετανία.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι τα έλη της Μεσοποταμίας στο Ιράκ «αναγεννήθηκαν». Οι υγρότοποι γέμισαν με νερό και ψάρια, το ξερό τοπίο πρασίνισε από τις μεγάλες καλαμιές, ενώ τα μεταναστευτικά πτηνά βρήκαν και πάλι το παλιό τους καταφύγιο.

Οι υδροβιότοποι της Μεσοποταμίας αποτελούσαν μεταναστευτικό καταφύγιο για περισσότερα από 80 είδη πτηνών, ενώ τα εύφορα εδάφη συντηρούσαν τους τοπικούς πληθυσμούς.

Στις αρχές του ’90 όμως ο Σαντάμ Χουσεΐν έδωσε διαταγή να αποξηρανθούν οι υγρότοποι, τιμωρώντας με αυτό τον τρόπο  τους ντόπιους που εξεγέρθηκαν μετά την αποτυχημένη επέμβαση στο Κουβέιτ.

Έκτοτε η περιοχή μετατράπηκε σε έρημο, η πανίδα και η χλωρίδα καταστράφηκε, ενώ οι οικισμοί σχεδόν άδειασαν καθώς η διαβίωση των ντόπιων εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την αλιεία και την καλλιέργεια ρυζιού.

Οι προσπάθειες αποκατάστασης των υγρότοπων της Μεσοποταμίας ξεκίνησε το 2003, λίγο μετά την ανατροπή του Σαντάμ. Σήμερα έχουν αποκατασταθεί σχεδόν οι μισοί.

Πηγή Guardian

Σχόλια