Κόλπος Μεξικού: νέο κάλυμμα της ΒΡ για τον περιορισμό της διαρροής

0
18

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

H BP αφαίρεσε το καπάκι που συνέλεγε μέρος του διαρρέοντος πετρελαίου με την ελπίδα να το αντικαταστήσει με ένα άλλο, το οποίο θα συλλέγει μεγαλύτερες ποσότητες ή και όλο το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η προσπάθεια μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο από τις βιντεοκάμερες, που είναι προσδεδεμένες  σε τηλεκατευθυνόμενα βαθυσκάφη.

Ροµποτικοί βραχίονες και λαβίδες ξεβίδωσαν ένα µπουλόνι και το καφετί πετρέλαιο διέρρευσε και πάλι ανεµπόδιστα στα νερά του Κόλπου.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας, σε μια τέτοια επιχείρηση σε βάθος 1,600 μέτρων, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οριστική λύση ελπίζεται ότι θα δοθεί με τη μείωση της πίεσης στην πετρελαιοπηγή, χάρη σε δύο βοηθητικά πηγάδια περίπου στα μέσα του Αυγούστου.

Ο Τζέιμς Μακφέρσον εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής, δήλωσε ότι «Το θέµα δεν είναι ότι τοποθετείς το καπάκι και τελείωσε. Δεν είναι σαν να βάζεις το καπάκι σε ένα σωληνάριο οδοντόκρεµας».

Καθημερινά χύνονται και πάλι στη θάλασσα 15,000 βαρέλια πετρελαίου.

Αν όλα πάνε καλά το νέο, αποτελεσματικότερο καπάκι, θα τοποθετηθεί μέσα σε 4-7 ημέρες και θα συλλέγει το περισσότερο ίσως και όλο το πετρέλαιο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΒΡ, Κεντ Ουέλς.

Newslink

Σχόλια