Παρουσίαση πλατφόρμας για τη διαχείριση δασικών πυρκαγιών

0
13

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ένα διαδικτυακό σύστημα, το οποίο απεικονίζει τις δασικές πυρκαγιές και προβλέπει την εξέλιξη τους τελειοποιείται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα είναι βασισμένο στους διαδικτυακούς χάρτες του Microsoft Bing Maps.

H πλατφόρμα Virtual Fire αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες γεωπληροφορικής και τηλεπισκόπησης για να εκτιμά τον κίνδυνο πυρκαγιάς, να παρουσιάζει τα μέτωπα της φωτιάς, να προβλέπει την εξέλιξή τους και να βοηθά στον συντονισμό των επιχειρήσεων απεικονίζοντας σε πραγματικό χρόνο τη θέση των πυροσβεστικών οχημάτων και αεροπλάνων.

Στην επίδειξη που έγινε της πλατφόρμας στη Μυτιλήνη, το σύστημα απεικόνιζε τις συντεταγμένες ενός πυροσβεστικού οχήματος και ενός αεροσκάφους από την αερολέσχη της περιοχής, στα οποία είχε εγκατασταθεί συσκευή GPS.

Επίσης, πάνω στους χάρτες του Bing Maps εμφανίζονται όχι μόνο τα οχήματα αλλά και οι θέσεις των δεξαμενών νερού και άλλων εγκαταστάσεων.

H πιθανότητα πυρκαγιάς υπολογίζεται με βάση το μοντέλο Skiron του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ για την εκτίμηση της εξάπλωσης χρησιμοποιούνται οι αλγόριθμοι Farsite και Flammap.

Ο Κώστας Καλαμποκίδης, καθηγητής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, δήλωσε ότι «Το Virtual Fire αναπτύσσει και οπτικοποιεί μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών με βάση μετεωρολογικά και γεωγραφικά δεδομένα, σε συνδυασμό με προσομοίωση της διάδοσης της πυρκαγιάς».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τη Microsoft Research και για την ανάπτυξη του συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Microsoft Ελλάδας και το Κέντρο Καινοτομίας Microsoft.

Newslink

Σχόλια