Καθαρή νίκη Greenpeace – η HSBC «εγκατέλειψε» τη Sinar Mas

2
37

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το μερίδιο που κατείχε στον όμιλο χαρτοπολτού και φοινικέλαιου «Sinar Mas» πούλησε η HSBC, έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε για την αποψίλωση των δασών της Ινδονησίας.

Το θέμα της εγκληματικής αποψίλωσης των τροπικών δασών της Ινδονησίας έφερε στο προσκήνιο η Greenpeace με έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα. Τίτλος της έκθεσης, «Πώς η Sinar Mas πολτοποιεί τον πλανήτη».

Η HSBC είναι η τελευταία σε μια μακροσκελέστατη λίστα μεγάλων εταιρειών που εγκαταλείπουν τον όμιλο Sinar Mas.

Προηγήθηκε η Nestle, η οποία είχε βρεθεί στο στόχαστρο της Greenpeace καθώς μέχρι πρόσφατα προμηθευόταν φοινικέλαιο από τη Sinar Mas για το προϊόν Kit Kat.

Ακολούθησε η Tesco, που μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της  Greenpeace ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να προμηθεύεται χαρτί από το συγκεκριμένο όμιλο.

«Γνωστές εταιρείες, τράπεζες και αλυσίδες καταστημάτων ΄΄αποδεσμεύονται’’ από την καταστροφή των τροπικών δασών της Ινδονησίας, εγκαταλείποντας τη Sinar Mas» τόνισε σε δηλώσεις του ο Ian Duff, ακτιβιστής της Greenpeace.

Σύμφωνα με τη Greenpeace, η HSBC έλαβε περίπου 10.000 e mails διαμαρτυρίας όταν αποκαλύφθηκε η σχέση της με τη Sinar Mas, γι’ αυτό και αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιο που κατείχε στον όμιλο.

Εκτός αυτού, στο Διαδίκτυο αναρτήθηκαν και πολλά videos από την εκστρατεία της Greenpeace εναντίον της Nestle -που παράγει το προϊόν Kit Kat-, καθώς χρησιμοποιεί φοινικέλαιο που προέρχεται  από τα κατεστραμμένα δάση της Ινδονησίας.

Σημειώνεται ότι  πριν έξι εβδομάδες η HSBC είχε παραδεχτεί στην περιβαλλοντική ΜΚΟ ότι είχε μετοχές στη Golden Agri Resources, θυγατρική της Sinar Mas που παράγει φοινικέλαιο.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο η Τράπεζα ήταν υποχρεωμένη πια να πουλήσει το μερίδιό της δεδομένου ότι από το 2004 έχει υιοθετήσει «πολιτική για τη βιώσιμη δασοπονία».

Βάσει της πολιτικής αυτής δεσμεύεται να μην χρηματοδοτεί μονοκαλλιέργειες φοινικόδεντρων που προκύπτουν από την αποψίλωση δασικών εκτάσεων.

Πηγή Guardian

2 Σχόλια

Comments are closed.