Δήμος Αθηναίων: πρόγραμμα «Δημόσιες Τοιχογραφίες- Ανάπλαση Ψυρρή»

0
116

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η ανάκτηση της έννοιας της γειτονιάς είναι δικαίωμα όσων ζουν, εργάζονται και δημιουργούν σε αυτή.

Με γνώμονα αυτό το σκεπτικό, και με πίστη στην αντίληψη ότι η αισθητική είναι ο παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο την άποψή μας για τη ζωή μας, τον εαυτό μας και τον περίγυρό μας, ο Δήμος Αθηναίων, το πρόγραμμα «Πρόσοψη» της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου, σε συνεργασία με την ομάδα «Carpe Diem» ξεκίνησαν την Πέμπτη 1 Ιουλίου το πιλοτικό πρόγραμμα «Δημόσιες Τοιχογραφίες- Ανάπλαση Ψυρρή».

Το πρόγραμμα, το οποίο προβλέπεται να υλοποιηθεί σε διάστημα περίπου ενός μήνα, αποτελεί τμήμα της συνολικής πιλοτικής βιοκλιματικής παρέμβασης του Δήμου Αθηναίων σε μια ιστορική γειτονιά του κέντρου με στόχο να αναδείξει την ιστορικότητα της περιοχής, αλλά και να υποστηρίξει τον υπερτοπικό χαρακτήρα που έχει χαρακτηρίσει την περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Αφορά δε, την εικαστική παρέμβαση σε τρία κτίρια της περιοχής του Ψυρρή με την δημιουργία μεγάλων τοιχογραφιών και την χρωματική ανάπλαση της πρόσοψής τους.

Τα υλικά-χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλύψουν τις τυφλές όψεις κτιρίων, οι οποίες έμειναν αισθητικά ανεκμετάλλευτες μετά από διαδοχικές παρεμβάσεις, ακολουθούν τις προδιαγραφές της βιοκλιματικής, έχουν θερμομονωτικές ιδιότητες με φίλτρα UV και προστατεύουν ενεργειακά τα κτίρια.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν τρεις γνωστοί καλλιτέχνες από την ομάδα Carpe Diem: ο Woozy, o Seim84 και ο Taxis, ενώ τα κτίρια που έχουν ενταχθεί στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα είναι επί της οδού Μιαούλη 4 πάνω από το σταθμό μετρό «Μοναστηράκι», επί της οδού Αγαθάρχου 9 και στην πλατεία Ηρώων.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι πολίτες και οι επισκέπτες της περιοχής για πρώτη φορά θα μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά την γέννηση μιας δημόσιας τοιχογραφίας μεγάλων διαστάσεων από επώνυμους, αλλά και νεότερους Έλληνες καλλιτέχνες.

Μεγάλοι χορηγοί του προγράμματος είναι οι εταιρείες ΟΤΕ και Cosmοte, χορηγός η Vivechrom, υποστηρικτές η Rollex και η Dynamart.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι ο Αθήνα 9,84, το Wave Radio, το Mad radio και TV και η Athens Voice.

Ημερομηνίες υλοποίησης του προγράμματος: 1 Ιουλίου – 31 Ιουλίου 2010.

Newslink

Σχόλια