Σαμαράς: Πώς θα βγούμε από την κρίση – Τι είπε στο Ζάππειο

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τις προτάσεις του κόμματός του για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την απεμπλοκή της από τους όρους του Μνημονίου παρουσίασε στο Ζάππειο Μέγαρο ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς για πολλοστή φορά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την κρίση χρέους σε κρίση δανεισμού, ενώ εξαιτίας άστοχων χειρισμών φούσκωσε το έλλειμμα βάζοντας τη χώρα στο «μάτι» των κερδοσκόπων.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αμαύρωσε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου περί «Τιτανικού», «απώλειας της εθνικής κυριαρχίας», «απειλής προσφυγής στο ΔΝΤ» κλπ.

Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε κατά των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα με την τριμελή ομάδα των δανειστών της, ισχυριζόμενος ότι «τα μέτρα προσαρμογής είναι διπλάσια από όσα απαιτούνται, επειδή τα μισά από τα κέρδη τους θα τα απορροφήσει η ίδια η ύφεση που προκαλούν».

Όσον αφορά την «ταμπακιέρα», δηλαδή τις προτάσεις της ΝΔ για έξοδο από την κρίση, η ομιλία του κ. Σαμαρά εστιάστηκε στη λέξη «ανάπτυξη».

«Δεν χρειάζονται άλλα περιοριστικά μέτρα. Χρειάζονται αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα εξουδετερώνουν την ύφεση. Το αθροιστικό αποτέλεσμα των αντισταθμιστικών αυτών μέτρων  σε συνδυασμό με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες θα δημιουργήσουν έναν «ενάρετο οικονομικό κύκλο ανάπτυξης» σε αντίθεση με τον «φαύλο κύκλο» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, ενώ, παράλληλα, θα απαλύνουν τις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες από το δυσβάστακτο κόστος της προσαρμογής», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και τοποθέτησε χρονικά την απεμπλοκή της χώρας από τους όρους του Μνημονίου σε διάστημα δύο με τριών ετών.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς περιλαμβάνονται:

Η διασύνδεση νησιών με πράσινες ενεργειακές επενδύσεις, η άμεση κατάργηση του καμποτάζ και το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, η ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του Δημοσίου, η πραγματοποίηση εσωτερικών μετατάξεων δημοσίων υπαλλήλων και η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, η αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων και η μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, καύσιμα, τσιγάρα κλπ) που πλήττουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Σχόλια