«Μεσογειακή πρωτοβουλία για το κλίμα» αποκάλυψε στο Reuters η Μπιρμπίλη

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Να συμβάλλει στην πρόοδο των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή, που πάγωσαν μετά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, προσπαθεί η Ελλάδα, προωθώντας μια «μεσογειακή πρωτοβουλία για το κλίμα».

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, επισήμανε ότι «το σημαντικότερο είναι να δημιουργηθούν περιφερειακές συμμαχίες».

Η Ελλάδα εργάζεται με τα υπόλοιπα μεσογειακά κράτη προκειμένου να υιοθετήσουν μια κοινή στάση, γεγονός που συνιστά θετική εξέλιξη καθώς προηγουμένως αυτό που προείχε ήταν η διαμόρφωση κοινών θέσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι τα περιστατικά ξηρασίας αναμένεται να αυξηθούν στην περιοχή της Μεσογείου, εντείνοντας τα προβλήματα λειψυδρίας.

Όπως τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, πέρα από τα μεσογειακά, υπάρχουν και άλλα κράτη που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μια περιφερειακή προσέγγιση, δίνοντας το έναυσμα για αναζωπύρωση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ .

Για παράδειγμα τα αφρικανικά κράτη αναμένεται να πληγούν σε μεγαλύτερο βαθμό από την ξηρασία, ενώ οι χώρες της Ασίας ήδη αντιμετωπίζουν τι συνέπειες από τις αλλαγές στις βροχές των μουσώνων. Δυστυχώς τα υπάρχοντα μπλοκ είναι πολύ διευρυμένα, γεγονός που υπονομεύει την αποτελεσματικότητά τους.

«Τα μπλοκ που έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν να είναι πολύ αδύναμα σε αυτό το σημείο. Γιατί να μην έχουμε περιφερειακές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια περιφερειακή δυναμική στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ»; επισήμανε η Ελληνίδα υπουργός Περιβάλλοντος.

Οι ελπίδες για την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας  εναποτίθενται στην επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κανκούν του Μεξικού, αφού η σύνοδος της Κοπεγχάγης κατέληξε σε αποτυχία.

«Πιστεύω ότι πριν τη σύνοδο του Κανκούν θα έχουμε πολιτική διακήρυξη για την περιοχή της Μεσογείου» δήλωσε η κ. Μπιρμπίλη, προσθέτοντας ότι τα μεσογειακά κράτη που είναι ευάλωτα στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών, θα μπορούσαν να ενσωματώσουν τα εθνικά σχέδια δράσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε ένα περιφερειακό σχέδιο δράσης.

«Τα αναπτυσσόμενα κράτη, που εντάσσονται στην Ομάδα των 77, θα μπορούσαν επίσης να υιοθετήσουν μια περιφερειακή προσέγγιση, παράλληλα με τις προσπάθειες που διεξάγουν στο πλαίσιο της Ομάδας των 77», υπογράμμισε η κ. Μπιρμπίλη.

Η Ομάδα των 77 αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα κρατών με διαφορετικά συμφέροντα, από τους εξαγωγείς πετρελαίου που ανησυχούν ότι η στροφή στις ΑΠΕ συνεπάγεται απώλεια κερδών μέχρι τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Reuters, η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέφρασε την απαισιοδοξία της για υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας στο Κανκούν.

«Είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε δεσμευτική συμφωνία στο Κανκούν. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει πρώτα να ωριμάσουν και κατόπιν τα κράτη θα έρθουν σε συμφωνία στη Νότιο Αφρική το 2011 ίσως και το 2012», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπιρμπίλη.

Πηγή Reuters

Σχόλια