Συλλογή αποδείξεων: νέα κίνητρα αναζητά το υπουργείο Οικονομικών

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τρόπους αναθέρμανσης του φθίνοντος ενδιαφέροντος των φορολογουμένων για συλλογή αποδείξεων αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη υστέρηση φορολογικών εσόδων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε σε σχετική ερώτηση πως «παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τα έσοδα για να δούμε κατά πόσον υπάρχει, αν πράγματι υπάρχει, μια κόπωση στο λεγόμενο “κίνημα των αποδείξεων» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφοράς επιπλέον κινήτρων για συλλογή αποδείξεων ιδιαίτερα στους τομείς που πλήττονται από εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για ατομικό εισόδημα ως 12.000 ευρώ το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθούν ανέρχεται σε 10%, δηλαδή σε 1.200 ευρώ.

Για ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ το ελάχιστο ύψος δαπανών υπολογίζεται με συντελεστή 10% για το κλιμάκιο ως τα 12.000 ευρώ και για το μέρος του εισοδήματος που είναι πάνω από το ποσό αυτό εφαρμόζεται συντελεστής 30%.

Το υπολειπόμενο από το αφορολόγητο όριο ποσό, σε περίπτωση που δεν έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα παραστατικά, επιβαρύνεται με φορολόγηση 10%.

Πηγή: i-live

Σχόλια