«Πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, όχι χρέους» λέει ο Στρος-Καν

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας και όχι στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό εντόπισε την αιτία της δυσχερούς κατάστασης της ελληνικής οικονομίας ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, o ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ θεώρησε τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν υποδείξεως των δανειστών της χώρας, αναπόφευκτα, ωστόσο εκτίμησε ότι δεν επαρκούν για την επαναφορά της οικονομίας μας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ αποκάλυψε πρότασή του προς τις Βρυξέλλες για διοχέτευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, δεδομένου ότι μια υποτίμηση νομίσματος είναι αδύνατη λόγω ευρωζώνης.

Παρόμοια, μια εσωτερική υποτίμηση που θα «χτυπήσει» μισθούς και συντάξεις θα είναι επιβλαβής για την εσωτερική κατανάλωση.

Όπως είπε ο κ. Στρος-Καν οι Ευρωπαίοι δεν φάνηκαν δεκτικοί σε μια τέτοια πρόταση, αλλά ίσως οι καταστάσεις διαφοροποιηθούν κατά το προσεχές διάστημα: «Προσπαθούμε να πείσουμε την Ε.Ε.-όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει τους επόμενους μήνες- ότι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα όχι μόνο μέσω του πακέτου δανεισμού, αλλά και με τη παροχή επιπλέον πόρων για την ανάπτυξη», είπε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του προς την ΕΕ κάνοντας λόγο για κωλυσιεργία στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης και τέσσερις χαμένους μήνες.

Πηγή: i-live

Σχόλια