Νομοθεσία για τα ηλεκτρονικά απόβλητα εξετάζει το ΕΚ

1
73

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Κινητά, υπολογιστές, τηλεοράσεις και όλα τα άλλα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά αγαθά, αν δεν καταλήγουν σε αναπτυσσόμενες χώρες για να αποσυναρμολογηθούν, συχνά από παιδιά, με ολέθριες συνέπειες για την υγεία, γεμίζουν τις χωματερές.

Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο εξετάζει νομοθεσία που έχει στόχο να διασφαλίσει ότι μέσα σε μόλις έξι χρόνια, το 85% των ηλεκτρονικών «σκουπιδιών» θα αποσυναρμολογούνται πλήρως και με ασφάλεια.

Τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρώπη σήμερα, αποδίδοντας μέχρι και περισσότερους από 9 τόνους το χρόνο με συνεχή αυξητική τάση.

Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί και αφορούν την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος λόγω των συστατικών των ηλεκτρονικών και την απώλεια πρώτων υλών επειδή δεν γίνεται επαρκής ανακύκλωση.

Ο εισηγητής του ΕΚ για το θέμα, Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Karl-Heinz Florenz, δήλωσε ότι «χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες λόγω της παράνομης εξαγωγής των συσκευών εκτός Ευρώπης» και, εκτός της σιλικόνης, έφερε ένα απλό παράδειγμα: «ένα εκατομμύριο παλιά κινητά, περιέχουν 250 κιλά ασήμι, 24 κιλά χρυσάφι, 9 κιλά παλλάδιο και 9 τόνους χαλκού»!

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τα κράτη μέλη, μόνο το ένα τρίτο των παλαιών ηλεκτρονικών συσκευών περνά από την πρέπουσα διαδικασία ανακύκλωσης των υλικών.

Στόχος σήμερα είναι να συγκεντρώνονται 4 κιλά «ηλεκτρονικών σκουπιδιών» κατά κεφαλήν σε όλα τα κράτη μέλη.

Ο κ. Florenz πρότεινε «να συγκεντρώνεται το 85% σε κάθε κράτος μέλος, ένας στόχος που είναι δύσκολος αλλά ρεαλιστικός και σημαντικός».

Θα ισχύσει από το 2016, ενώ μέχρι τότε τίθεται στόχος συγκέντρωσης 4 κιλών κατά κεφαλήν ή ποσότητας ίσης με την επίδοση της χώρας το 2010, όποιο είναι μεγαλύτερο, ως προετοιμασία των χωρών για το 85%.

Παράλληλα, θα θεσπισθούν πανευρωπαϊκά πρότυπα για τη συγκέντρωση, επεξεργασία και ανακύκλωση των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, καθώς η κατάσταση διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα.

«Πολύ μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων εξάγονται κάθε χρόνο παρανόμως από την Ευρώπη. Κάθε κράτος μέλος και κάθε τελωνειακή υπηρεσία έχει την υποχρέωση να αποδεικνύει ότι η συσκευή που εξάγεται δεν λειτουργεί, άρα κακώς εξάγεται», εξηγεί ο κ. Florenz.

«Στο εξής εκείνος που προσπαθεί να εξάγει μεταχειρισμένες ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές θα φέρει το βάρος της απόδειξης ενώ, επιπλέον, έχουμε θεσπίσει συγκεκριμένα κριτήρια για να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα μεταχειρισμένα προϊόντα που όμως λειτουργούν ακόμα, με στόχο τη διευκόλυνση των τελωνειακών».


Newslink

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.