Δάνειο 2,26 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ – "Παίρνει μπρος" το ΕΣΠΑ

0
16

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δάνειο ύψους 2,26 δισ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τα κονδύλια να χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και για δημοτικές αναπλάσεις.

Τη συμφωνία υπέγραψαν η συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, κα. Λούκα Κατσέλη και κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τον  αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Πλούταρχο Σακελλάρη.

Τα κεφάλαια της ΕΤΕπ θα επανενεργοποιήσουν το ΕΣΠΑ, καθώς σε πρώτη φάση θα εκταμιευθεί μια δόση ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο θα εκταμιεύεται ανάλογα με την πρόοδο των έργων.

Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου θα είναι τα 25 χρόνια, με αρχική περίοδο χάριτος μέχρι και 7 χρόνια, και το επιτόκιο θα καθοριστεί με την εκταμίευση της πρώτης δόσης και μπορεί να είναι σταθερό ή κυμαινόμενο. Το δε ύψος του μπορεί να είναι από 2-4%.

Σημειώνεται πως το 1 δισ. ευρώ του δανείου θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του σιδηροδρομικού ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι-Προμαχώνας).

Τα υπόλοιπα χρήματα θα μοιραστούν μεταξύ 11 προγραμμάτων υπουργείων και περιφερειών. Πρέπει να καλύψουν το 50% της εθνικής συμμετοχής (φτάνει σε 4 δισ. ευρώ στα συγκεκριμένα έργα).

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε το δανεισμό από την ΕΤΕπ ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Πηγή: i-live

Σχόλια