Κόλπος Μεξικού: σχέδιο διάσωσης για τις χελώνες

0
21

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ειδικοί ανέλαβαν να προσπαθήσουν να σώσουν τις θαλάσσιες χελώνες, από τη ρύπανση στο Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Θα πρέπει να ξεθάψουν 70,000 αυγά από τις ακτές της Φλόριντας και της Αλαμπάμας και να τα μεταφέρουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο Τσακ Αντεργουντ, στέλεχος της εταιρείας που έχει επιφορτιστεί με τη σωτηρία των χελωνών, δήλωσε ότι «Αυτά που δεν ξέρουµε είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ξέρουµε, αλλά το συµπέρασµα είναι ένα: εάν δεν κάνουµε κάτι, θα τις χάσουµε όλες».

Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψιν διάφοροι παράγοντες. Η ωοτοκία των χελωνών γίνεται τη νύχτα, όπου γεννούν τα αυγά τους  και τα σκεπάζουν με άμμο.

Σε κάθε τρύπα εναποθέτουν περίπου από 100 έως 120 αυγά.

Οι βιολόγοι που συμμετέχουν στην επιχείρηση «εργάστηκαν 12 ώρες την ημέρα επί 7 ημέρες την εβδομάδα» πρόσθεσε ο δρ. Αντεργουντ.

«Συμβουλευθήκαμε δύο και τρεις φορές τη βιβλιογραφία για να βεβαιωθούμε ότι αυτό που κάνουµε έχει κάποιες πιθανότητες επιτυχίας και την ίδια στιγµή να δούµε τι µπορούµε να κάνουµε για να µεγιστοποιήσουµε αυτές τις πιθανότητες», επισήμανε ο ίδιος.

Οι διασώστες επικεντρώνουν περισσότερο τις προσπάθειες τους στις χελώνες καρέτα-καρέτα.

Η ομάδα διάσωσης εντόπισε τα σημεία όπου βρίσκονται οι φωλιές τους για να προστατεύσουν τα αυγά από τις μπουλντόζες και τα συνεργεία καθαρισμού των ακτών.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί 429 θαλάσσιες νεκρές στις αμερικανικές ακτές, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο θάνατος τους πιστεύεται ότι προήλθε από την εσκεμμένη καύση του πετρελαίου στην επιφάνεια της θάλασσας.

Εκπρόσωπος οικολογικής οργάνωσης δήλωσε ότι ««Η ΒΡ καίει τις χελώνες ζωντανές. Αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέψουµε να συνεχιστεί».

Newslink

Σχόλια