Η Βρετανία δανειοδότησε την Petrobras για επικίνδυνες γεωτρήσεις στον Ατλαντικό

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Υπεράκτιες γεωτρήσεις που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον επιδοτεί στον Ατλαντικό Ωκεανό η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 2005 οι υπουργοί Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου χορήγησαν δάνεια στη βραζιλιάνικη εταιρεία ενέργειας «Petrobras» με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της Rolls Royce και άλλων εταιρειών στην κατασκευή γιγαντιαίας εξέδρας άντλησης πετρελαίου στον Ατλαντικό.

Η εξέδρα Ρ-52  βρίσκεται σε απόσταση 125 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή της Βραζιλίας και φτάνει σε βάθος τα 1.798 μέτρα, δηλαδή πολύ βαθύτερα συγκριτικά με την εξέδρα της BP που εξερράγη τον Απρίλιο, προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού.

Οι υπεράκτιες γεωτρήσεις στη λεκάνη απορροής του Campos, θαλάσσια περιοχή εξαιρετικά πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, θεωρούνται από τις πιο επικίνδυνες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2001 είχαν χάσει τη ζωή τους 11 εργάτες, όταν εξερράγη εξέδρα άντλησης πετρελαίου εξαιτίας ανθρώπινου λάθους.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια της βρετανικής κυβέρνησης στην Petrobras χρησιμοποιήθηκαν για την αντικατάσταση της συγκεκριμένης εξέδρας με τη γιγαντιαία εξέδρα Ρ-52.

Το θέμα έχει προκαλέσει σκάνδαλο στη Βρετανία και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση επενδύει τα χρήματα των φορολογούμενων σε επικίνδυνα προγράμματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια περιβαλλοντική ζημιά, αντίστοιχη με αυτή που προκλήθηκε στον κόλπο του Μεξικού.

«Αυτή είναι μια νέα περίοδος αυστηρής λιτότητας με την κυβέρνηση μας λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την υγεία και την παιδεία, ενώ την ίδια ώρα δίνει δάνεια για υπεράκτιες γεωτρήσεις παρά τους κινδύνους για περιβαλλοντική ζημιά και αδιαφορώντας για την κλιματική αλλαγή», τόνισε σε δηλώσεις του ο John Sauven, διευθυντής της Greenpeace στη Βρετανία.

Newslink

Σχόλια