Μεγάλος Διαγωνισμός Econews: κερδίστε 10 κομποστοποιητές για τον κήπο σας

13
109

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το www.econews.gr σε συνεργασία με την EcoVolution προσφέρει σε 10 τυχερούς αναγνώστες της ιστοσελίδας, ειδικούς κομποστοποιητές κήπου 340 λίτρων.

—Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από τις 01 Ιουλίου ως τις 25 Ιουλίου. Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο διαγωνισμό θα πρέπει να αποστείλουν mail στη διεύθυνση public@econews.gr με τίτλο «Διαγωνισμός Κομποστοποίηση».

Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να αναγράφουν τα εξής στοιχεία στο mail:
-Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας, email, Διεύθυνση Κατοικίας.

Η κλήρωση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου και οι κερδισμένοι θα ειδοποιηθούν με email για τον τρόπο παραλαβής του κομποστοποιητή τους.

—Τι είναι κομποστοποίηση

Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.

Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου.

—Τι πετυχαίνω με την κομποστοποίηση

-Μειώνονται οι συνολικές ποσότητες αποβλήτων που στέλνει ο Δήμος μας στους ΧΥΤΑ με τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που αυτό συνεπάγεται.

-Επιμηκύνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ, αφού έτσι δέχονται πολύ λιγότερα απόβλητα.

-Καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Τα οργανικά απόβλητα στους ΧΥΤΑ θάβονται και αποικοδομούνται κάτω από συνθήκες έλλειψης οξυγόνου με αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων μεθανίου (CH4), μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και σε λιγότερες ποσότητες υδρόθειο (H2S) κ.α. αέρια που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

-Γονιμοποίηση των εδαφών αφού το κομπόστ, δηλαδή το προϊόν της κομποστοποίησης, επιστρέφει στο έδαφος τις απαραίτητες για τη γονιμότητά του οργανικές και ανόργανες ουσίες.

—Ο κάδος κομποστοποίησης

O composter που προσφέρουν το www.econews.gr και η Ecovolution προορίζεται αποκλειστικά για οικιακή κομποστοποίηση στον κήπο.

Είναι κατασκευασμένος από πλαστικό (Πολυπροπυλένιο) και μάλιστα από ανακυκλωμένο υλικό, όπου φαίνεται στην πράξη και από αυτή την λεπτομέρεια ο οικολογικός σχεδιασμός του κάδου.

Το χρώμα του κάδου είναι «ανθρακί», που θεωρείται από όλες τις απόψεις το κατάλληλο χρώμα για τη χρήση που προορίζεται, αφού είναι πολύ δυσδιάκριτος μέσα στον κήπο και απορροφά την ακτινοβολία περισσότερο από άλλα χρώματα, άρα έχει υψηλότερη θερμοκρασία στο εσωτερικό του και επιταχύνει τη διαδικασία κομποστοποίησης.

Διαθέτει αεραγωγούς και στις τέσσερις πλευρές του (καθ’ ύψος και κατά μήκος κάθε πλευράς) για να πετυχαίνει τέλεια οξυγόνωση του προς κομποστοποίηση υλικού και επιπροσθέτως μπορεί να ρυθμίσει κάποιος, και στις τέσσερις πλευρές του, την ποσότητα του αέρα που διέρχεται από τις 4 θύρες, που υπάρχουν. Ο καλός αερισμός που πετυχαίνεται με το κάδο που σας προτείνω αποδεικνύεται από την ανυπαρξία προβλημάτων αερισμού στους εκατοντάδες κάδους που έχουμε διαθέσει μέχρι σήμερα.

Έχει όγκο 340 λίτρα, που ανταποκρίνεται καλύτερα από μικρότερους κάδους, στις ανάγκες οικιακής κομποστοποίησης ενός νοικοκυριού που έχει κήπο, και που εκτός των οργανικών της κουζίνας του, έχει πιθανά και άλλα ογκώδη οργανικά υλικά, όπως κλαδέματα, ξερά φύλλα, γρασίδι, κ.α.

Μάλιστα, ο κάδος των 340 λίτρων, με το συγκεκριμένο όγκου του, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να εξυπηρετήσει μέχρι 2 νοικοκυριά ή σε οριακές περιπτώσεις με λίγα κλαδέματα μέχρι και 3 νοικοκυριά.

Ο κάδος είναι τοποθετημένος σε χαρτόκουτα με διαστάσεις 710Χ185Χ855 mm και μπορεί να αποθηκευτεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εάν χρειαστεί χωρίς να καταλαμβάνει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, διότι αποτελείται από τέσσερα συναρμολογούμενα τεμάχια (με χρόνο συναρμολόγησης λίγα δευτερόλεπτα) και ένα καπάκι, που συνδέεται με τα άλλα τεμάχια του κάδου.

Το καθαρό βάρος κάθε κάδου είναι 10,4 kg

Το μικτό βάρος (μαζί με τη συσκευασία) κάθε κάδου είναι 11,9 kg.

Ο κάδος συνοδεύεται από φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης και συναρμολόγησης.

13 Σχόλια

  1. Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το απόβλητο τηγανέλαιο από την οικιακή χρήση, ένα απόβλητο που μπορεί να προξενήσει άμεσα περιβαλλοντικά προβλήματα, δυστυχώς η παράνομη συλλογή του (από ευτυχώς λίγους) το κάνει πιο επικίνδυνο διότι το ραφινάρουν σε παράνομα εργαστήρια και το επιστρέφουν στην διατροφική μας αλυσίδα, η γιατί ακόμα να χρησιμοποιείται για σαπούνια ( και όχι πρωτογενές έλαιο ? ). Είναι σχετικά εύκολο να το συσκευάσουμε σε ένα άδειο μπουκάλι πλαστικό και να το αφήσουμε στον κάδο συλλογής τής IONIAN RECYCLΕ.
    Εξασφαλίζουμε ότι θα γίνει Βιοκαύσιμο και μόνο, προωθούμε για ανακύκλωση τις πλαστικές φιάλες από το τηγανόλαδο, συνεισφέρουμε με 0,04 η 40 ευρώ για κάθε τόνο απόβλητου στο χαμόγελο του παιδιού, η σε τοπικά ιδρύματα προστασίας των παιδιών.ο υπολογιζόμενος όγκος στην οικιακή χρήση είναι περίπου το 46% από την ετήσια κατανάλωση ελαίων στην Ελλάδα, 55.000 τόνοι συνολικά . Όπως μαζεύουμε και πετάμε στον κάδο τα σκουπίδια μας ( δυστυχώς δεν τα ανακυκλώνουν σωστά ) το ίδιο να κάνουμε με το τηγανόλαδο , μόνο που εδώ δεν σάς χρεώνουμε αλλά το αντίθετο ( ανταποδοτικά κοινωνικά οφέλη ), σε σχέση με τής δημοτικές παροχές.

  2. Ginetai na xrisimopoiithei akoma kai sto mpalkoni!!! Kai bebaia den mirizei katholou!!! Vgazei to teleio lipasma!!! Etsi de xreiazetai na dinoume xrimata sta panakriva etoima kai amfivolou aksias lipasmata!

    Epitelous as energisoume pros ti sosti kateuthinsi kai mia fora re gamoto!!!

Comments are closed.