Ασφαλιστικό: ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ψηφίστηκε επί της αρχής, το βράδυ της Τετάρτης (30/6), το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στην ομιλία του ο κ. Λοβέρδος απέκρουσε την κριτική των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κατηγορώντας τους για έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου, ενώ επιχείρησε να φωτίσει θετικές όψεις στο Μνημόνιο που υπογράφηκε με την τριμελή ομάδα των δανειστών της χώρας.

«Όταν φτιάχναμε το Μνημόνιο, η τρόικα άκουγε μονάχα δύο ειδών επιχειρήματα – δημοσιονομικής φύσεως και διεθνούς νομολογίας. Παρότι παρέκαμπτε επιχειρήματα εσωτερικού δικαίου, ενδιαφερόταν για επιχειρήματα που επικαλούνταν την νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η Ελλάδα ωστόσο, δεν είναι τυχαία χώρα: Ανήκει στην Ευρωζώνη – και η νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωζώνης, δημιουργεί δεδομένα. Είναι αποκούμπι για εμάς», είπε ο κος Λοβέρδος.

Επίσης, μίλησε για θετικά στοιχεία, όπως είναι η ρύθμιση για την διαδοχική σύνταξη, το εργόσημο, ο διαχωρισμός των συντάξεων και των υπηρεσιών υγείας, ο προσδιορισμός των συντάξεων που θα προκύπτει από «ακλόνητα δεδομένα».

Όσον αφορά στο θέμα της αντισυνταγματικότητας ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου, το οποίο έφερε το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε ψύχραιμος: «το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ανακάλυψε κανένα θέμα συνταγματικότητας στο νομοσχέδιο. Αν όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας βρει θέμα, γιατί να είναι κακό για την κυβέρνηση;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας.

Για τις περικοπές στις συντάξεις ο κ. Λοβέρδος παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με την 13η και 14 η σύνταξη, ωστόσο  επέμεινε στην μη αύξηση των εισφορών: «οι εισφορές δεν αυξάνονται. Δεν αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας, αλλά μόνον οι μέσοι όροι – και η αύξηση του μέσου όρου, είναι απαραίτητη. Για το τρίτο «δεν», υπάρχει όντως θέμα.

Έχουμε διαρθρώσει ένα σύστημα που παράγει 7% μείωση των συντάξεων μεσοσταθμικά. Το ποσοστό αναπλήρωσης κατεβαίνει στο 64% με τη λειτουργία του αναλογικού συστήματος, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν κρύβουμε πως κάποιος θα κρίνει και την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης. Είναι δίκαιο να πείτε ότι υπάρχει θέμα. Έχουμε όμως τις δυνατότητες να φύγουμε απ” τις αξιώσεις των δανειστών μας; Δεν θα πηγαίναμε εκεί αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα του Μαΐου και το Μνημόνιο – και είναι θέμα της κυβέρνησης, με μείωση της σπατάλης και αναπτυξιακή πολιτική, να αυξήσει την εισοδηματική της πολιτική», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Σκληρή  κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε η νυν ανεξάρτητη και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, η οποία υποστήριξε ότι ο υπουργικός ισχυρισμός ότι «δεν υπάρχει σάλιο», υπήρξε ο προάγγελος μιας πολιτικής που αποσκοπεί στο να αλλάξει την αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού και να το καταστήσει κεφαλοποιητικό: «Όχι απλά καταργείται η τριμερής χρηματοδότηση, αλλά παρουσιάζεται και ως συμβολή του κράτους, η καταβολή ενός προνοιακού επιδόματος, για να θολώσει το πεντακάθαρο μήνυμα, ότι η σύνταξη επαφίεται στους νόμους της αγοράς, και μάλιστα στην ανθρωποφάγο αυτή εποχή» ανέφερε η βουλευτής.

Πηγή: i-live

Σχόλια