Η Ψυττάλεια «ποτίζει» τα πάρκα της Αττικής

0
81

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Σήμερα παράγονται από την επεξεργασία των λυμάτων του λεκανοπεδίου στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη Ψυττάλεια, 800,000 κυβικά νερού καλής ποιότητας που διοχετεύεται στη θάλασσα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», μόνο 5,000 κυβικά νερού αξιοποιούνται για το πότισμα των δέντρων που έχουν φυτευτεί.

Το ΥΠΕΚΑ έχει εξασφαλίσει 30 εκατ. ευρώ, για να αξιοποιηθούν σε πρώτη φάση 20,000 κυβικά, τα οποία θα διοχετευθούν μέσω της Σαλαμίνας στην ακτή του Σκαραμαγκά και θα διατεθούν για τη δημιουργία πράσινου στο Ποικίλον Ορος.

Σε επόμενη φάση οι ποσότητες θα αυξηθούν και θα διατεθούν για την άρδευση των έργων πράσινου στο παράκτιο μέτωπο, όπως το οικολογικό πάρκο που χωροθετείται στην παραλία του Μοσχάτου, αλλά και τις νησίδες πρασίνου που σχεδιάζονται σε όλη την ακτή από το Φάληρο μέχρι τον Άγιο Κοσμά.

Επίσης, από την επεξεργασία λυμάτων προκύπτει και λάσπη, η οποία με ξήρανση γίνεται καύσιμο αξιοποιήσιμο από την τσιμεντοβιομηχανία.

Κάθε χρόνο εξασφαλίζονται από τη Ψυττάλεια 64,480 τόνοι.

Το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη σχεδόν ολοκληρώσει την επεξεργασία Κοινής Υπουργικής Απόφασης θεσπίζει όρους και τα μέτρα για ασφαλή επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων. Η έκδοση της ΚΥΑ, αποτελεί καθοριστική προϋπόθεση για την προώθηση έργων επαναχρησιμοποίησης στη χώρα.

Newslink

Σχόλια