Ιατρικά απόβλητα: στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα

1
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η Κομισιόν αποφάσισε την παραπομπή του ελληνικού Δημοσίου στο Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ), για την υπόθεση της απευθείας σύμβασης παροχής υπηρεσιών για τη διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η Επιτροπή έπειτα από καταγγελία, ερεύνησε την υπόθεση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εξαιτίας των αδιαφανών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο, παρεμποδίστηκε ο πραγματικός ανταγωνισμός και ενδεχομένως σπαταλήθηκαν χρήματα των φορολογουμένων.

Η υπόθεση ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2008, όταν η Εθνική Επιτροπή Προμηθειών Υγείας ανέθεσε απευθείας σε ανάδοχο τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων (αίμα, μολυσμένες βελόνες, νυστέρια κ.ά.) προερχόμενων από νοσοκομεία της Αττικής.

Η αξία της σύμβασης υπολογίζεται περίπου σε 2,2 εκατ. ευρώ.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι οι ελληνικές αρχές «μη ακολουθώντας τις διαφανείς διαδικασίες μιας ανοιχτής ή κλειστής διαδικασίας απέκλεισαν άλλους υποψήφιους προμηθευτές.

Η υιοθέτηση διαδικασίας διαπραγμάτευσης δίχως προηγούμενη προκήρυξη διαγωνισμού δεν επέτρεψε να αναπτυχθούν συνθήκες ανταγωνισμού ή διαφάνειας και ενδεχομένως να οδήγησε σε σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων».

Newslink

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά! Συγχαρητήρια για την ενημέρωση που μας παρέχετε. Είμαι εκπαιδευτικός του τομέα υγείας και πρόνοιας και ενδιαφέρομαι να ενημερωθώ με ποιο τρόπο γίνεται η διαχείρηση των νοσοκομειακών αποβλήτων σε νοσοκομεία της Ευρώπης. Από ποιες πηγές μπορώ να αντλήσω πληροφορίες;

Comments are closed.