Οι μεγάλοι θηρευτές του Αιγαίου απειλούνται

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι μεγάλοι θηρευτές  μειώνονται δραματικά ή κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από το Αιγαίο και το Ιόνιο, λόγω της υπεραλίευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα η υπεύθυνη στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace για την εκστρατεία για την προστασία της βιοποικιλότητας, Άντζελα Λάζου,  τόνισε ότι «εκτός από τους υπεραλιευόμενους θηρευτές, τα παράνομα αφρόδιχτα που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν παρανόμως (έχουν απαγορευτεί από το 2002) οι Ιταλοί ψαράδες προκαλούν το θάνατο σε μια σειρά θαλάσσιων ειδών, όπως φάλαινες, δελφίνια, φώκιες, χελώνες και θαλασσοπούλια».

Οι κυρίαρχοι θηρευτές των ελληνικών θαλασσών, όπως ο ξιφίας, ο τόνος και ο μπακαλιάρος και ο καρχαρίας απειλούνται με εξαφάνιση από την υπεραλίευση.

Η κ. Λάζου επισημαίνει ότι τα αφρόδιχτα ή αλλιώς τείχη του θανάτου, έχουν μήκος 10-12 χλμ.

«Η χρήση απαγορευμένων αφρόδιχτων από Ιταλούς ψαράδες έχει αναδειχτεί αρκετές φορές από την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, η οποία έχει εντοπίσει στο παρελθόν πειρατικά αλιευτικά σκάφη και έχει κατασχέσει χιλιόμετρα παράνομων αφρόδιχτων.

Σε ό,τι αφορά το Ιόνιο πέλαγος, γνωστές είναι οι ναυμαχίες μεταξύ των Ελλήνων και των Ιταλών ψαράδων που δρουν (οι τελευταίοι) ανεξέλεγκτα».

Οι θηρευτές βρίσκονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα και η ύπαρξη τους έχει μεγάλη σημασία για την ισορροπία και την υγιή κατάσταση ενός οικοσυστήματος.

Έρευνες της Greenpeace στις δύο κύριες ιχθυόσκαλες της Ελλάδας, Κερατσινίου και της Μηχανιώνας στη Θεσσαλονίκη, έδειξαν ανεξέλεγκτη αλιεία ξιφία σε μικρά μεγέθη.

Τα  ψάρια δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο της αναπαραγωγής τους, ώστε να μπορέσουν να διασφαλίσουν την ανανέωση του πληθυσμού τους.

Η ετήσια παραγωγή σε ξιφία είναι 1,000 έως 2,000 τόνους και η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των τριών παραγωγικότερων χωρών της Μεσογείου.

Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που αλιεύονται ξιφίες και διακινούνται στην αγορά εκτός αλιευτικής περιόδου.

Ένα άλλο μεγάλο ψάρι που απειλείται με εξαφάνιση είναι ο ερυθρός τόνος.

Η ανεξέλεγκτη και η παράνομη αλιεία καθώς και η πολύ κακή διαχείριση του είδους έχουν οδηγήσει τον κόκκινο (ερυθρό) τόνο στο χείλος της εξαφάνισης.

Την τελευταία 20ετία η ποσότητα των ενήλικων ατόμων του ερυθρού τόνου μειώθηκε κατά 80%.


Newslink

Σχόλια