Συνέδριο για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

1
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Την αλλαγή της διαδικασίας με την οποία ο δημόσιος τομέας προμηθεύεται προϊόντα, υπηρεσίες, έργα και το πλαίσιο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με την εισαγωγή περιβαλλοντικών κριτηρίων προωθούν οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις.

Με τα θέματα αυτά θα ασχοληθεί το συνέδριο που συνδιοργανώνουν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τίτλο «Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (ΠΔΣ): Το Δημόσιο πρωταγωνιστής του πρασινίσματος της εγχώριας αγοράς», την Τετάρτη 30 Ιουνίου (Μεσογείων 119) υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Βάσει των στοιχείων της ΕΕ, οι δαπάνες του δημόσιου τομέα σε προϊόντα και υπηρεσίες αποτελούν περίπου το 17% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, γεγονός που αναδεικνύει ότι οι δημόσιοι φορείς ως μεγάλοι καταναλωτές οφείλουν να χρησιμοποιούν την αγοραστική τους δύναμη για αγαθά και υπηρεσίες που σέβονται το περιβάλλον και συμβάλλουν σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ως τέτοια αναφέρονται τα εξής: προμήθειες ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού υλικού, συσκευές πληροφορικής, κατασκευές, προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, τρόφιμα, ενέργεια, χαρτί, έπιπλα, μεταφορές και υλικά καθαρισμού.

Όλα αυτά έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια του συνολικού κύκλου ζωής τους, από την παραγωγή, τη χρήση ως και την απόσυρσή τους.

Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση πόρων προς ωφέλεια του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην αναχαίτιση των αρνητικών επιπτώσεων όπως είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η ρύπανση, η μείωση της βιοποικιλότητας και η εξάντληση του φυσικού αποθέματος.

Ακόμη, θα αποτελέσουν μια σημαντική αφετηρία και για τους προμηθευτές του Δημόσιου τομέα, ώστε να προσαρμόσουν ανάλογα τη δραστηριότητά τους και τελικά να βρεθούν προετοιμασμένοι σε μια διεθνή αγορά που ήδη προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο συνέδριο θα γίνουν αναφορές στο στάδιο προετοιμασίας των συμβάσεων, με παραδείγματα και συστάσεις για την εισαγωγή περιβαλλοντικών παραμέτρων στην ανάλυση αγοράς, με έμφαση στην αειφόρο κατασκευή και την ενεργειακή απόδοση για τα δημόσια κτίρια, στην προώθηση οικολογικών συμβάσεων, στην αξιολόγηση της διάρκειας αντοχής και ζωής ενός προϊόντος, κ.ά.

Επίσης, θα παρουσιαστούν οδηγίες για τη σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών, ώστε να βασίζονται στην απόδοση και σε περιβαλλοντικά τεχνικά πρότυπα.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Γενικοί Γραμματείς ΥΠΕΚΑ, Ανδρέας Ανδρεόπουλος και Εμπορίου του ΥΠΟΙΑΝ Στέφανος Κομνηνός.

Για το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο θα μιλήσουν ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ, Alenka Burjia, καθώς και ειδικοί που θα παρουσιάσουν τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογή των ΠΔΣ στην Αγγλία.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να βοηθήσει το στελεχιακό δυναμικό του δημοσίου να εφαρμόσει μια πολιτική οικολογικών αγορών, βάσει των δυνατοτήτων της νομοθεσίας της ΕΕ.

Επίσης, να θέσει τις βάσεις με εκπρόσωπους διευθύνσεων προμηθειών του δημόσιου τομέα, της πανεπιστημιακής κοινότητας, των  επιμελητηρίων και των περιβαλλοντικών και καταναλωτικών ΜΚΟ για το Σχεδιασμό ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις.

Το ΥΠΕΚΑ, για λόγο αυτό έχει προτείνει τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν και τα Υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Σχετική με τις ΠΔΣ νομοθετική ρύθμιση έχει ήδη κάνει το ΥΠΕΚΑ στο νόμο «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Newslink

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΕΡΙΝ ΜΠΡΟΚΟΒΙΤΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙΣ…ΟΙΚΟΛΟΓΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΕΣ

  Στην Χαλκίδα και στον Δήμο Μεσσαπίων το νερό κόβεται επειδή δεν είναι καθαρό και έχει μέσα εξασθενές χρώμιο!

  Πόσο καιρό το φωνάζουμε αυτό κ.Μπριμπίλη και κ.Ξενογιαννακοπούλου; Και είστε υπουργοί που θέλετε να σας λέμε πετυχημένους;

  Μια ολόκληρη πόλη δεν έχει νερό επειδή είναι καρκινογόνο από την ΛΑΡΚΟ και τις άλλες εταιρείες και δεν έχει γίνει τί

  Εδώ μιλάμε για οικολογικό έγκλημα που δεν…ενδιαφέρει κανέναν και αφήνουν τους πολίτες ανενημέρωτους. Το νερό θα είναι διαθέσιμο μόνο 6 ώρες την ημέρα σε κάθε περιοχή κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνεις τίποτα παρά μόνο συγκεκριμένες ώρες.

  Αλλά φταίνε οι κάτοικοι που δεν μαζεύονται να πάνε έξω από το σπίτι της Μπιρμπίλη και της Ξενογιαννακοπούλου με ένα παγουρακι να της βάλουν με το ζόρι να πιούνε το νερό με το εξασθενές χρώμιο και να κόψουν το νερό τους για 18 ώρες. Να δούνε πόσο όμορφα περνάει ο κόσμος.

Comments are closed.