Ανάφη: διαμαρτυρία των κατοίκων για κοπή δέντρων από μοναχούς

2
28

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Σαράντα πολίτες έστειλαν επιστολή προς την Προεδρία της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων, για τις παράνομες δραστηριότητες των μοναχών του μοναστηριού της Καλαμιώτισσας στην Ανάφη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» με επιστολή τους κάτοικοι και παραθεριστές  της Ανάφης, ανάμεσα τους αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και αρχαιολόγοι, καταγγέλουν επώνυμα τους συγκεκριμένους μοναχούς.

Συγκεκριμένα αναφέρονται στην παράνομη δεντροκοπή, από τον ηγούμενο της μονής, δασυλλίου στην παραλία «Πρασσιές» του νησιού.

«Η περιοχή της Καλαμιώτισσας, λόγω της εξαιρετικής πολιτιστικής κληρονομιάς και μοναδικότητας του φυσικού κάλλους της, είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογική και προστατεύεται από την κοινοτική οδηγία NATURA.

Στην τελευταία παραλία -κάτω από το ιερό του Απόλλωνα- υπήρχαν αλμυρίκια πάνω στο γιαλό, περιουσία κανενός.

Ο ηγούμενος για ακατανόητους λόγους θέρισε σύρριζα σχεδόν όλα τα δέντρα -το γλυπτό δάσος της φύσης- με αστείες και άθλιες δικαιολογίες (είναι άρρωστα, σκουπίδια από το καλοκαίρι, ναρκωτικά)».

Επίσης, στην εν λόγω επιστολή τους γίνεται καταγγελία για την επένδυση και την πλακόστρωση από τους μοναχούς, του αρχαιολογικού χώρου στο προαύλιο του μοναστηρίου.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραίτης έχει ζητήσει στοιχεία για την υπόθεση της Ανάφης από την αρμόδια περιφέρεια.

Newslink

2 Σχόλια

 1. Έχω καλή επικοινωνία με τους πατέρες της Μονής. Είναι μεγάλη βλακεία να νομίζετε ότι επιδιώκουν να επενδύσουν σε ξενοδοχεία σε ένα ιερό τόπο όπως αυτός της Καλαμιώτισσας.

  Οι πατέρες τα τελευταία δέκα χρόνια με τους κόπους των χεριών τους και με πραγματικό ενδιαφέρον τόσο για τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα όσο και για την Παναγία Καλαμιώτισσα προσπάθησαν να αποτρέψουν την κατάρρευση του μνημείου. Αν υπήρχε μάλιστα η δυνατότητα να ανακαινίσουν και τον αρχαίο ναό, θα το έκαναν, αλλά γνωρίζουμε όλοι καλά πόσο αρνητικά προκατειλλημένοι είναι οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων απέναντι στα μοναστήρια και τους μοναχούς. Δεν δίνουν ποτέ τέτοιες άδειες…

  Αν επισκεφθεί κανείς το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην Σαντορίνη, θα δει ότι η Μονή Καλαμιωτίσσης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση συντήρησης και αυτό δείχνει ότι οι μοναχοί έδωσαν πολλές από τις οικονομίες της Μονής τους για ένα μετόχι τους μόνο από αγάπη για το πρόσωπο της Παναγίας που την αγαπούν ως Μητέρα τους.

  Όσον αφορά την κοπή των δένδρων: Τα δένδρα αυτά σύμφωνα με τις μαρτυρίες εκείνων που τα φύτευσαν δεν ήταν αιωνόβια- όπως ψευδώς καταγγέλθηκε- αλλά μόλις 50 ετών και δεν ξεπερνούσαν τους 9 κορμούς. Η βρωμιά, οι ακαθαρσίες και οι σύριγγες που μάζεψαν οι Πατέρες στην παραλία και κάτω από τα δένδρα είναι κάτι που οι λάτρεις της παραλίας και οι παραθεριστές- κατα τ’αλλα προασπιστές της προστασίας του περιβάλλοντος- δεν έκαναν ποτέ τους…

  Όλα τα ψευδεπίγραφα δημοσιεύματα ξεκίνησαν από τον πρώην φύλακα της Μονής, που ο Γέροντας του συμπαραστάθηκε όσο κανένας στον κόσμο. Ο Θεός να τον συγχωρέσει για την λύπη που προκάλεσε στους Πατέρες της Μονής. Εκείνοι εύχονται για την επιστροφή του…

  Μην ξεγιελέστε, ακόμη και όσοι δεν αγαπάτε την Εκκλησία του Χριστού ή είστε δωδεκαθεϊστές, μην ακούτε τα ψεύδη όλων αυτών των δημοσιευμάτων.

  Όι Πατέρες αγαπούν αυτό που κάνουν και είναι γνήσιοι και ανιδιοτελείς μοναχοί.

  Με τιμή,
  Απόστολος Κουρής

 2. Αγαπητέ κε Κουρή,

  εφόσον έχετε επαφή με τους μοναχούς, μήπως θα μπορούσατε να τους ρωτήσετε για τους λόγους που θέρισαν τα δέντρα (αιωνόβια ή μη)και να μας προωθήσετε την πληροφορία.Διότι αn δεν το πράξετε, το μόνο που αντιλαμβάνομαι εγώ σαν ουδέτερος αναγνώστης, είναι ότι κάνετε μία προσπάθεια να προστατέψετε τους μοναχούς και την επίμαχη ενέργειά τους.

  φιλικά,

  Δημήτρης Μαμάκος

Comments are closed.