G20: διαφώνησαν οι «ισχυροί» για Οικονομία και Περιβάλλον

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η μείωση των ελλειμμάτων σε συνδυασμό με τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης είναι το μεγάλο στοίχημα που έβαλαν οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που συναντήθηκαν την Κυριακή (27/6) στο Τορόντο του Καναδά.

Διαφωνίες για ελλείμματα, φόρο τραπεζών

Παρόλα αυτά οι ηγέτες της G20 δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πάνω στον τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων, με καθεμιά χώρα να ακολουθεί τις δικές της πολιτικές.

Στην τελική ανακοίνωση αναφέρεται πως «οι προηγμένες οικονομίες δεσμεύτηκαν σε δημοσιονομικά προγράμματα που θα μειώσουν τουλάχιστον κατά το ήμισυ τα ελλείμματα ως το 2013 και θα σταθεροποιήσουν ή θα μειώσουν το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ ως το 2016», ενώ υπογραμμίστηκε πως «η υπ” αριθμόν ένα προτεραιότητα της G20 είναι να διαφυλάξει και να ενισχύσει την ανάκαμψη και να θέσει τις βάσεις μιας σταθερής, βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης και να ενισχύσει τα χρηματοπιστωτικά συστήματά μας έναντι των κινδύνων».

Παρόλα αυτά η αναφορά σε «διαφοροποιήσεις και προσαρμογές (των δημοσιονομικών προγραμμάτων) στις εθνικές καταστάσεις» ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες μεταξύ των μελών της G20: «Ταυτοχρόνως τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν τη σημασία των βιώσιμων δημοσιονομικών και την ανάγκη για τις χώρες μας να φτιάξουν αξιόπιστα προγράμματα δημοσιονομικής βιωσιμότητας, που θα είναι κατάλληλα κατανεμημένα και υπέρ της ανάπτυξης, που θα είναι διαφοροποιημένα και προσαρμοσμένα στις εθνικές καταστάσεις».

Επίσης, η G20 έκανε αναφορά στην δυνατότητα φορολόγησης των τραπεζών, ώστε να μην επωμιστούν τα κράτη το βάρος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όμως απέρριψε τις εκκλήσεις για την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη μερική ικανοποίηση Ευρωπαίων και Αμερικανών που έχουν διαθέσει τεράστια κονδύλια για την στήριξη των τραπεζών τους. Παρόλα αυτά δεν κατέστη εφικτό να ακολουθηθεί μια κοινή-σκληρή γραμμή λόγω της αντίδρασης χωρών των οποίων ο τραπεζικός τομέας δεν έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα, όπως ο Καναδάς.

Είπαν όχι στην «καθαρή» ενέργεια

Όσον αφορά στο Περιβάλλον, οι ηγέτες της G20 υποσχέθηκαν επίσης να συνεργαστούν στενότερα για να προληφθεί μια άλλη πετρελαϊκή καταστροφή όπως αυτή που πλήττει τον Κόλπο του Μεξικού.

«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να μοιραζόμαστε τις καλύτερες πρακτικές για να προστατεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, να προλαμβάνουμε ατυχήματα στην εξωχώρια εκμετάλλευση και ανάπτυξη, καθώς και στη μεταφορά, και να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειές τους», αναφέρει η G20 στην τελική ανακοίνωση.

Ωστόσο οι ηγέτες της G20 δεν περιέλαβαν στην τελική ανακοίνωσή τους τη δέσμευση να επενδύσουν σε φιλική προς το κλίμα παραγωγή ενέργειας.

Επίσης, τα μέλη της G20 διαφωνούν έντονα στο ζήτημα του κλίματος. Η ΕΕ και η Ιαπωνία έχουν ήδη δεσμευτεί να κάνουν βαθιές περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όμως άλλες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες διαφωνούν για το ποιος πρέπει να κάνει περικοπές και πόσο μεγάλες.

Πηγή: i-live

Σχόλια