Φωτοβολταικά : απαισιόδοξος ο ΣΕΦ

0
18

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Χωρίς όραμα και σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική για τα φωτοβολταϊκά, αλλά και για άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, είναι δυστυχώς το προτεινόμενο από το YPEKA Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ με χρονικό ορίζοντα το 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΦ.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις μια απλή προέκταση των σημερινών τάσεων ανάπτυξης και δεν ξεφεύγει από τα στερεότυπα που οδήγησαν σε αποτυχία τον μέχρι σήμερα ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φωτοβολταϊκών, για τα οποία το προτεινόμενο σενάριο για το 2020 δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προβολή των σημερινών ρυθμών ανάπτυξης στο μέλλον, χωρίς να λαμβάνει καν υπόψη του το γεγονός ότι μόλις λίγες εβδομάδες πριν, ψηφίστηκε ένας νέος νόμος για τις ΑΠΕ, ο οποίος θα επιταχύνει υποτίθεται τις εξελίξεις.

Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε είναι βελτιωμένο σε σχέση με προηγούμενες ανεπίσημες εκδοχές του, έκπληξη και απορία προκαλεί το ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει μηδενική συμμετοχή των ηλιοθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής το 2020, όταν έχουν ήδη κατατεθεί στη ΡΑΕ προτάσεις για επενδύσεις εκατοντάδων μεγαβάτ (και έχουν δοθεί ήδη οι πρώτες άδειες για μικρά συστήματα), ενώ εξαιρετικά χαμηλά είναι και τα προτεινόμενα ποσοστά για τις άλλες ΑΠΕ (βιομάζα, γεωθερμία) με εξαίρεση τα αιολικά.

Από το σχέδιο απουσιάζει επίσης οποιαδήποτε προοπτική και σχεδιασμός ανάπτυξης έξυπνων δικτύων που είναι αναγκαία για την ουσιαστική διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Είναι σαφές ότι, αν παραμείνουμε στη σημερινή λογική, δεν υπάρχουν πολλά τεχνικά περιθώρια για να πραγματοποιηθούν σημαντικές εγκαταστάσεις ΑΠΕ και δεν πρόκειται να επιτύχουμε το στόχο της χώρας για το 2020.

Ο χαμηλός στόχος που προτείνεται για τα φωτοβολταϊκά (2.567 MW το 2020), υπολείπεται σαφώς των δυνατοτήτων της χώρας, αλλά και του ήδη εκδηλωμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σημειώνουμε ότι στη ΡΑΕ έχουν κατατεθεί στο παρελθόν αιτήσεις για 3.700 MWp φωτοβολταϊκών, εκ των οποίων εκτιμάται ότι μπορούν να υλοποιηθούν περί τα 2.000-2.500 MWp.

Newslink

Σχόλια