Έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο – ο ρόλος του Δημοσίου

0
26

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, ανήγγειλε την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χρονικό διάστημα ενός έτους.

« Η Ελλάδα έχει δυνατότητες, με πολύ σοβαρότητα, να ενταχθεί στον χάρτη των Χωρών που αξιοποιούν τους υδρογονάνθρακές τους, δηλαδή πετρέλαιο και φυσικό αέριο», επισήμανε ο υφυπουργός.

Επίσης, μίλησε για τη δημιουργία ενός Δημόσιου φορέα, ο οποίος με «αξιοκρατία και με πλήρη διαφάνεια θα προκηρύξει διαγωνισμούς, προκειμένου να έρθουν σοβαροί επενδυτές να ψάξουν για πετρέλαιο στον τόπο μας».

«Ο Δημόσιος φορέας που θα αναλάβει την προκήρυξη των διαγωνισμών θα κάνει με πολύ σοβαρότητα τη δουλειά του και δεν πρόκειται να εκχωρήσει ούτε μια σπιθαμή Ελληνικών δικαιωμάτων έρευνας σε οποιονδήποτε».

Σε ερώτηση του κ. Χατζηνικολάου  για το ποιες περιοχές θα ερευνηθούν, ο υφυπουργός απάντησε ότι  «υπάρχουν περιοχές που δεν έχουμε αποκλείσει ότι υπάρχει πετρέλαιο. Στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου. Μιλώ για έρευνες που ξεκίνησαν και για διαφόρους λόγους σταμάτησαν, χωρίς να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι. Αλλά, έχουμε εκεί σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων. Και αλλού, που δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο και χρήσιμο να αναφερθώ».

Επίσης, επισήμανε ότι «Οι σχέσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο. Η χώρα μας σέβεται απολύτως του κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει διάθεση ούτε να καταπατήσει δικαιώματα της Τουρκίας, ούτε ασφαλώς και να εκχωρήσει σε οποιονδήποτε γείτονα δικαιώματα που είναι δικά μας».

Ο υφυπουργός ακόμα αναφέρθηκε στο παράδειγμά της Νορβηγίας με τη δημιουργία ενός «κουμπαρά πετρελαίου».

«Η Νορβηγία, η οποία έχει πολύ περισσότερα πετρέλαια και υδρογονάνθρακες από ότι εμείς, με τον μικρό φορέα που έχει και αυτή κατάφερε τα τελευταία 15 χρόνια και δημιούργησε τον λεγόμενο ΄΄κουμπαρά πετρελαίου΄΄, δηλαδή τα έσοδα που εισέπραττε η Νορβηγική Κυβέρνηση από τα δικαιώματα των εταιριών εξόρυξης, δεν τα έβαζε στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά τα κράτησε για να ενισχύσει τα ταμεία των συνταξιούχων. Σήμερα είναι πάνω από 300 δις Ευρώ. Είναι ο λεγόμενος ΄΄κουμπαράς πετρελαίου της Νορβηγίας΄΄.

Νομίζω ότι πραγματικά είμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο, θέμα λίγων εβδομάδων να παρθεί αυτή η Νομοθετική πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση και μετά να προχωρήσουμε, σε διάστημα ενός έτους το αργότερο, σε ανάθεση ερευνών».

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του υφυπουργού στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ.

Newslink

Σχόλια