Ασφαλιστικό: φόβοι για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου!

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά ότι υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητας σε διάφορες διατάξεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνήλθε για την επεξεργασία του νομοσχεδίου, το επέστρεψε στην κυβέρνηση, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει εξειδικευμένο συνταξιοδοτικό περιεχόμενο.

Μεγάλο «αγκάθι» για τη συνταγματική εγκυρότητα του νομοσχεδίου είναι η κατάλυση της αναλογικής σχέσης ανάμεσα στη σύνταξη και το μισθό, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 9 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα.

Το άρθρο 9 προβλέπει την αναλογική σχέση ανάμεσα στη σύνταξη και το μισθό που λάμβανε ο συνταξιούχος όταν ήταν εν ενεργεία εργαζόμενος.

Παρόμοιο πόρισμα έχει εξάγει και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Προβλήματα συνταγματικής εγκυρότητας έχουν ανακύψει και στο θέμα της ενοποίησης των Ταμείων και την ανάμειξη ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων τα προσεχή χρόνια.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το νέο νομοσχέδιο βρίθει ασαφειών, ένας ακόμα λόγος αμφισβήτησης της συνταγματικότητάς του.

Συγκεκριμένα, δεν ορίζεται σε όλες τις διατάξεις ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν ισχύουν για όσους θεμελιώνου δικαίωμα μέχρι 31/12/2010, παρά την ρητή δέσμευση της κυβέρνησης περί του αντιθέτου.

Τέλος, δεν συγκεκριμενοποιείται ο χρόνος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στην περίπτωση των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: i-live

Σχόλια