Φαλαινοθηρία: κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις στο Μαρόκο

0
25

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε αποτυχία κατέληξε η ετήσια σύνοδος της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC) στο Μαρόκο, αφού οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία για την αντικατάσταση του μορατόριουμ και τη θέσπιση αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για την ελεγχόμενη φαλαινοθηρία.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από δυο ημέρες συνομιλιών κεκλεισμένων των θυρών, οι εκπρόσωποι των μελών της IWC ανέφεραν ότι «δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πάνω σε βασικά ζητήματα».

Τα κράτη που αντιτίθενται στη φαλαινοθηρία στην ουσία προσπαθούν να μετατρέψουν την IWC σε οργανισμό για τη διατήρηση των φαλαινών.

Ως εκ τούτου επιμένουν ότι το μορατόριουμ θα πρέπει να προβλέπει υπαγωγή των  της Ισλανδίας, της Ιαπωνίας και της Νορβηγίας σε καθεστώς διεθνούς επιτήρησης για τουλάχιστον 10 χρόνια.

«Έπειτα από δυο χρόνια διαπραγματεύσεων, φαίνεται πως φτάσαμε σε αδιέξοδο» τόνισε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι καμιά από τις δυο πλευρές δεν ευθύνεται για την κατάρρευση των συνομιλιών.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η εκπρόσωπος της Αργεντινής επισήμανε ότι «οι προτάσεις που συζητήθηκαν δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των κρατών της Λατινικής Αμερικής, καθώς νομιμοποιούν τη φαλαινοθηρία για επιστημονικούς σκοπούς και δεν προβλέπουν τη μείωση των αλιευμάτων».

Σε ό,τι αφορά την Ιαπωνία, το μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων ήταν το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών της Λατινικής Αμερικής να ολοκληρώσει το φαλαινοθηρικό της πρόγραμμα στην Ανταρκτική μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι το μορατόριουμ της IWC υπεγράφη πριν 24 χρόνια, ωστόσο η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Ιαπωνία συνεχίζουν ασταμάτητα το κυνήγι των φαλαινών, υποστηρίζοντας ότι δεν προβλέπει πλήρη απαγόρευση.

Η κυριότερη πρόταση που τέθηκε υπό συζήτηση στη σύνοδο της IWC ήταν η άρση του μορατόριουμ για 10 χρόνια, θέτοντας παράλληλα εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς για το κυνήγι των φαλαινών.

Ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις τάχθηκαν υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης, εκτιμώντας ότι η καθολική απαγόρευση της φαλαινοθηρίας είναι αδύνατη, ενώ άλλες ΜΚΟ έκαναν λόγο για «ξεπούλημα».

Σε ό,τι αφορά τα κράτη που επιδίδονται στη φαλαινοθηρία, στην πλειοψηφία τους αντιτάχθηκαν στην επιβολή αυστηρών περιορισμών επισημαίνοντας ότι στην ουσία αποτελεί έμμεση προσπάθεια καθολικής απαγόρευσης της φαλαινοθηρίας.

Η σύνοδος της IWC στο Μαρόκο επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Παρασκευή ωστόσο διακόπηκε μετά την κατάρρευση των συνομιλιών. Το πιθανότερο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα παγώσουν για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Πηγές BBC, Guardian

Σχόλια