Εργασιακό: μικρή υποχώρηση Λοβέρδου – Οι αλλαγές

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μικρές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το Εργασιακό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει το δυσμενές εσωκομματικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Ειδικότερα, αυξάνεται ο χρόνος προειδοποίησης των απολύσεων. Με προϋπηρεσία από 2 μήνες ως 2 χρόνια απαιτείται ένας μήνας προειδοποίησης, από 10 χρόνια έως 15 χρόνια, τέσσερις μήνες προειδοποίησης, από 15 χρόνια έως 20 χρόνια πέντε μήνες προειδοποίησης και πάνω από 20 χρόνια, έξι μήνες προειδοποίησης.

Η αύξηση κατά δύο μήνες στο χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα επιτρέπει στον εργοδότη να καταβάλει στον απολυόμενο το 50% της αποζημίωσης.

Ο υπουργός μείωσε κατά 2 έτη την ηλικία διασφάλισης της εργασίας από τα 57 στα 55 έτη. Από αυτή την ηλικία ο εργοδότης θα υποχρεούται να καταβάλει το 50% της αυτασφάλισης, ενώ θα συμμετάσχει και το κράτος μέσω του ΟΑΕΔ μέχρι να συμπληρώσουν τα 65 έτη και να θεμελιώσουν δικαίωμα.

Όσον αφορά στους νέους εργαζομένους μέχρι 25 ετών ο κ. Λοβέρδος είπε ότι οι δεν θα λαμβάνουν τα 590 ευρώ, αλλά επιπλέον 15-20% του μισθού τους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μέσω του ΟΑΕΔ, όπως είχε ανακοινώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τέλος, στο ζήτημα της Διαιτησίας, ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να καταρτίσουν μια λίστα με κοινά αποδεκτούς διαιτητές και μεσολαβητές.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις κυρίως από τα κόμματα της Αριστεράς.

Ο κ. Μαυρίκος του ΚΚΕ μίλησε για «καπιταλιστική ζούγκλα και εργασιακό μεσαίωνα», ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης υποστήριξε ότι τα μέτρα θα μείνουν και μετά την κρίση και πως «το θέμα είναι καθαρά ταξικό».

«Βέλη» εκτόξευσε και η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν ανεξάρτητη, Σοφία Σακοράφα η οποία μίλησε για «κοινωνικό κανιβαλισμό με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές».

Αριστερή φρασεολογία χρησιμοποίησαν και τα κόμματα της Δεξιάς με τον υπεύθυνο Εργασιακών της ΝΔ. κ. Βρούτση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ανατρέπει θεμελιακές σχέσεις εργασίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και διευκολύνει τις απολύσεις και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρη να προσάπτει στην κυβέρνηση πως «προσφέρει στην τρόικα περισσότερα απ΄ όσα ζητάει και διαλέγει τον μονόδρομο της πλήρους υποταγής».

Πηγή: i-live

Σχόλια