Άλλη μια παράνομη χωματερή εντοπίστηκε στη Δαδιά

0
14

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το πώς θα κλείσουν οι παράνομες χωματερές σε όλη την χώρα, ένας ακόμα παράνομος χώρος διάθεσης απορριμμάτων εντοπίστηκε πρόσφατα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Δύο Άγγλοι ερασιτέχνες ορνιθοπαρατηρητές εντόπισαν δίπλα στη χωματερή ένα νεκρό σκυλί, και φοβούμενοι πιθανή δηλητηρίαση από τα απορρίμματα, ενημέρωσαν σχετικά το τοπικό γραφείο του WWF Ελλάς προκειμένου να αποφευχθεί δηλητηρίαση των πτωματοφάγων γυπών.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί κοντά στον οικισμό της Δαδιάς, αργά αλλά σταθερά, δύο παράνομοι και επικίνδυνοι χώροι απόθεσης απορριμμάτων: Ο ένας βρίσκεται κοντά στο εγκαταλειμμένο στρατόπεδο της Δαδιάς και ο δεύτερος στο Διαβολόρεμα, σε απόσταση 600 και 400 μέτρων αντίστοιχα από τα όρια των δυο πυρήνων του Εθνικού Πάρκου.

Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων και μπαζών στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, ο κίνδυνος πυρκαγιάς εν μέσω αντιπυρικής περιόδου κρίνεται εξαιρετικά σοβαρός.

Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το WWF Ελλάς, κάθε χρόνο αναζητούνται εναέρια μέσα για πυρόσβεση, τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο σε επίπεδο πρόληψης, όπου οι απαιτούμενοι πόροι δεν στοιχίζουν ακριβά, δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.

Είναι δεδομένο ότι αντίστοιχοι τέτοιοι χώροι είναι δεκάδες από άκρη σε άκρη σε ολόκληρο τον νομό Έβρου.

Σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, όπως και σε πολλές χώρες της Ε.Ε, η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται με τρόπο που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: WWF

Newslink

Σχόλια