ΥΠΕΚΑ: ενέργειες για την πετρελαιοκηλίδα στον Άραχθο

0
17

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Στον άμεσο συντονισμό των αρμόδιων Υπηρεσιών προέβη το υπουργείο Περιβάλλοντος, μόλις ενημερώθηκε από τη Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου για σοβαρό περιστατικό διαρροής μεγάλης ποσότητας μαζούτ στον ποταμό Άραχθο, πλησίον της Άρτας.

Η ρύπανση προκλήθηκε από τις δεξαμενές του εγκαταλελειμμένου από το 1998 εργοστασίου χυμοποίησης «Εσπερίδα», από τις οποίες δεν είχε απομακρυνθεί η εναπομένουσα ποσότητα μαζούτ.

Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 19 Ιουνίου, η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος ενήργησε για την άμεση παρουσία της Προϊσταμένης του Τομέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Β. Ελλάδας και επικοινώνησε με το Νομάρχη Άρτας και υπευθύνους υπαλλήλους της ΠΕΧΩ Ηπείρου, προκειμένου να αναληφθούν έργα απομάκρυνσης του μαζούτ και υπολειμμάτων λάσπης.

Παράλληλα συντόνισε τις ενέργειες για την παρουσία της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Εισαγγελέα της περιοχής προκειμένου να διαπιστώσουν τα αίτια της διαρροής, ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

Στην προσπάθεια απομόνωσης του μαζούτ και της λάσπης που προκλήθηκε συνέβαλε η ΔΕΗ, μέσω του υπευθύνου του υδροηλεκτρικού φράγματος Πουρναρίου, ο οποίος διέκοψε την παροχή νερού στη μονάδα, ώστε να μην παρασυρθεί το μαζούτ προς τις αρδευόμενες περιοχές και στον Αμβρακικό Κόλπο.

Οι εργασίες αντιμετώπισης του συνολικού προβλήματος και της απομάκρυνσης του μαζούτ και της λάσπης συνεχίζονται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Η Ειδική Γραμματέας έδωσε εντολή στην Περιφέρεια για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην Περιβαλλοντική Ευθύνη, στη βάση και των πορισμάτων των ελέγχων που διενεργήθηκαν από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, ώστε ο υπεύθυνος να πληρώσει το κόστος των μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Newslink

Σχόλια