Κύπρος-Ισραήλ-Τουρκία και το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο

0
28

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Λεπτές ισορροπίες διαμορφώνονται γύρω από το ενεργειακό τοπίο στη Μεσόγειο μετά την επιβεβαίωση της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου σε θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» στις περιοχές Λεβιάθαν και Ταμάρ, που ανήκουν στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ, βρίσκονται ταμιευτήρες φυσικού αερίου μεγέθους 24 τρις. κυβικών μέτρων.

Οι περιοχές αυτές εφάπτονται με το «οικόπεδο δώδεκα» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Την εκμετάλλευση του συνόλου αυτών των περιοχών έχει αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Noble Energy.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η Κύπρος επιδιώκει την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με το Ισραήλ. Σχετική συμφωνία έχει ήδη υπογράψει με την Αίγυπτο, ενώ πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους βρίσκονται οι ανάλογες διαδικασίες με Λίβανο και Συρία.

Οι «ζυμώσεις» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν αφήνουν βέβαια αδιάφορη την Τουρκία που προσπαθεί να μπει «σφήνα», απειλώντας ακόμα και με στρατιωτική εμπλοκή σε περίπτωση που η Κύπρος καθορίσει την ΑΟΖ και προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της.

Είναι προφανές ότι η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και η αντίστοιχη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στο Τελ-Αβίβ και τη Λευκωσία μόνο τυχαία δεν είναι.

Πηγή: i-live

Σχόλια