Φυσικό αέριο: κόντρα Ρωσίας-Λευκορωσίας

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ διέταξε τη κρατική Γκάζπρομ να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία, λόγω των συσσωρευμένων χρεών της χώρας προς την εταιρεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας».

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει πολλές φορές τη Λευκορωσία για να αποπληρώσει το χρέος της ύψους 200 εκατ. δολαρίων.

Η Λευκορωσία όμως αρνήθηκε να το κάνει, με αποτέλεσμα ο Ρώσος πρόεδρος να ζητήσει από τον επικεφαλής της Γκάζπρομ, Αλεξέι Μίλερ να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου.

Από την πλευρά της, η Λευκορωσία προσπαθεί να ανταπεξέλθει με τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου  και πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έχει επιμείνει η Ρωσία να προμηθεύει με φυσικό αέριο και πετρέλαιο τη χώρα βάσει της τελωνειακής συμφωνίας που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, κάτι που η Ρωσία αρνήθηκε.

Εκπρόσωποι του Μινσκ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Αντρεί Φιλόνοφ, θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό, αν και οι χθεσινές και προχθεσινές προτάσεις της πλευράς της Λευκορωσίας για εξόφληση του χρέους σε είδος, απορρίφθηκαν από τη ρωσική Γκαζπρόμ.

Ο Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι οι συμβιβαστικές προτάσεις του Μινσκ αποτελούν ομολογία του χρέους, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί τρόπος για να παρακαμφθεί το δίκτυο της Λευκορωσίας και να συνεχίσει κανονικά η Μόσχα την τροφοδοσία των πελατών της στην ΕΕ, μέσω της Ουκρανίας και Πολωνίας.

Νωρίτερα, ανώνυμος εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Λευκορωσίας επισήμανε ότι αν η Γκάζπρομ υλοποιήσει την απόφαση της για περικοπή ακόμη και 15%, πολύ περισσότερο του 85% της ροής, τότε το δίκτυο της χώρας δεν θα είναι, από τεχνική άποψη, σε θέση να συνεχίσει την ομαλή διαμετακόμιση του αερίου μέσω του εδάφους της, λόγω της δραματικής πτώσης της πίεσης.

Από την πλευρά της, η Γκάζπρομ δήλωσε ότι «πρόκειται για προφανή εκβιασμό που δεν μας αφορά».

Newslink

Σχόλια