Σοκ-η ΒΡ γνώριζε για σοβαρή βλάβη αλλά δεν έκανε τίποτα

0
47

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Νέες αποκαλύψεις βγήκαν στο φώς της δημοσιότητας για την εταιρεία ΒΡ, η οποία φαίνεται ότι είχε ενημερωθεί από μηχανικό της, ότι υπήρχε σοβαρή βλάβη στον μηχανισμό πρόληψης εκρήξεων, αλλά δεν προχώρησε στην επισκευή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», μηχανικός της εταιρείας αποκάλυψε στο BBC, ότι είχε εντοπίσει σοβαρό ελάττωμα στο εξάρτημα του μηχανισμού ασφαλείας της εγκατάστασης «λίγες εβδομάδες πριν από την έκρηξη».

Το εξάρτημα αυτό -μια γιγάντια βαλβίδα- χρησιμεύει για να κλείσει το φρέαρ άντλησης πετρελαίου σε περίπτωση ατυχήματος.

Σημειώνεται ότι από την έκρηξη στην πλατφόρμα Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού, έχασαν τη ζωή τους 11 εργαζόμενοι.

Όπως αποκαλύπτει ο μηχανικός, ο οποίος επέζησε της έκρηξης στην πλατφόρμα, τόσο οι υπεύθυνοι της ΒΡ όσο και της ιδιοκτήτριας εταιρείας της εξέδρας Transocean, είχαν ενημερωθεί για τη βλάβη αλλά δεν προχώρησαν στην επισκευή της βαλβίδας.

Η επιδιόρθωση της βλάβης θα απαιτούσε τη διακοπή της παραγωγής, σε μια στιγμή που η εξαγωγή πετρελαίου κόστιζε ημερησίως 500,000 δολάρια.

«Είδαμε μια βλάβη στο σύστημα και ενημερώσαμε την εταιρεία, έχουν μια αίθουσα ελέγχου από την οποία μπορούν να κλείσουν το σύστημα και να ανοίξουν ένα άλλο, ώστε να μην υπάρχει διακοπή της παραγωγής», δήλωσε στην εκπομπή Panorama του BBC, ο εργαζόμενος Τάιρον Μπέντον.

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε εναντίον της ΒΡ, ο Δημοκρατικός βουλευτής Εντ Μάρκεϊ φέρνοντας στο φως εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας, στο οποίο αναφέρεται ότι το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για διαρροή 100.000 βαρελιών την ημέρα.

Η τρέχουσα εκτίμηση, μιλά για τουλάχιστον 40,000 και ίσως μέχρι και 60,000 βαρέλια ημερησίως για τους δύο και περισσότερους μήνες ανεξέλεγκτης ροής.

Πρόκειται για τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμα και το ατύχημα του Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989.

Newslink

Σχόλια