Λίμνη Καστοριάς: σχέδιο σωτηρίας από την νομαρχία

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα αποσταλούν οι προτάσεις της νομαρχίας Καστοριάς για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη  λίμνη της Καστοριάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Οι προτάσεις προέκυψαν από διαβούλευση διάρκειας δύο εβδομάδων με εκπροσώπους των παραλίμνιων δήμων, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς και περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής και εγκρίθηκαν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Η ψήφιση του προεδρικού διατάγματος θα σημάνει την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής που θα έχει πλέον την ευθύνη για τη συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων της λίμνης.

Ο μηχανικός περιβάλλοντος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Καστοριάς, Σταύρος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «Αν κρίνει κανείς από τις πιέσεις του υπουργείου για την αποστολή των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης στην Καστοριά, μπορεί να συμπεράνει ότι είναι πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες πριν από την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης.

Το νερό είναι ένα, οι χρήσεις του όμως πολλές, το χρειαζόμαστε για άρδευση, ψάρεμα, αναψυχή, τουριστικούς και αθλητικούς σκοπούς. Ο φορέας διαχείρισης αναμένεται να φέρει την ισορροπία στις χρήσεις αυτές προς όφελος της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής», οι τρεις βασικοί άξονες του σχεδίου για την εξυγίανση και την ανάδειξη της λίμνης της Καστοριάς είναι οι εξής:

O καθαρισμός της λίμνης, η λήψη μέτρων ώστε να μην καταλήγουν ποσότητες φερτών υλικών και τέλος η μέριμνα για την προστασία του οικοσυστήματος από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοζάνης που ετοίμασε το σχέδιο σε συνεργασία με επιστήμονες και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης από τον νομό Καστοριάς, λαμβάνει επίσης πρόνοια και για τη διαχείριση αστικών λυμάτων από περιοχές που δεν έχουν ενταχθεί στον βιολογικό καθαρισμό.

Newslink

Σχόλια