Κόλπος Μεξικού: φόβοι για τη δημιουργία «νεκρής ζώνης»

1
105

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Νέες ανησυχίες δημιουργούνται για σχηματισμό μιας τεράστιας «νεκρής ζώνης» χωρίς οξυγόνο, από το πετρέλαιο που αναβλύζει από τον πυθμένα στον Κόλπο του Μεξικού, το οποίο είναι γεμάτο αέριο μεθάνιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», δελφίνια και καρχαρίες συγκεντρώνονται έξω από τις παραλίες της Φλόριντα, προσπαθώντας να αποφύγουν την πετρελαιοκηλίδα.

Ενώ ασπόνδυλα και ψάρια μαζεύονται έξω από τις ακτές της Αλαμπάμα και πουλιά καλυμμένα με πετρέλαιο τρεκλίζουν  στους βαλτότοπους της Λουιζιάνα για να μην εμφανιστούν ποτέ ξανά.

Πολλά ζώα αν και κατάφεραν αν αποδράσουν από τον τόπο της καταστροφής, το μέλλον τους είναι αβέβαιο.

Στα ρηχά νερά που συγκεντρώνονται δεν μπορούν να βρουν αρκετή τροφή και οι επιστήμονες εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι θα αρχίσουν να πεθαίνουν μαζικά.

Την ίδια επίδραση θα μπορούσε να έχει το μεθάνιο που αναβλύζει μαζί με πετρέλαιο σε μεγάλες ποσότητες.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Texas A& Μ διαπιστώνει  ότι το πετρέλαιο περιέχει 40% μεθάνιο, συγκριτικά με 5% στα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκλυση μεθανίου της σύγχρονης ιστορίας» δήλωσε ο Τζον Κέσλερ, επικεφαλής της μελέτης.

Το μεθάνιο και το πετρέλαιο διασπώνται από μικρόβια που ζουν στον ωκεανό και χρησιμοποιούν οξυγόνο για να χωνέψουν τους υδρογονάνθρακες.

Καθώς τα μικρόβια αυτά αυξάνονται λόγω της εισροής πετρελαίου, το διαλυμένο οξυγόνο της θάλασσας θα μπορούσε να εξαντληθεί. Αυτό θα οδηγούσε σε δύο προβλήματα: Η φυσική αποσύνθεση του πετρελαίου θα σταματούσε και τα νερά θα απονεκρώνονταν από τις περισσότερες μορφές ζωής.

Ο απολογισμός των νεκρών ζώων στον Κόλπο του Μεξικού μέχρι στιγμής είναι μικρός: 738 πτηνά, 353 χελώνες και 41 θηλαστικά,  σε σχέση με τα 250.000 πουλιά και τις 2.800 βίδρες που σκοτώθηκαν από την πολύ μικρότερη πετρελαιοκηλίδα του Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989.

Newslink

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στην εποχή μας κάθε επιχείρηση και κάθε φορέας που προκαλεί καταστροφή στο περιβάλον πρεπει να κλείνει για παραδειγματισμό και να μην επιτρέπεται στα μέλη της να επεδύσουν ή να ξαναφτιάξουν οτιδήποτε πουθενα στον πλανήτη ή έξω από αυτόν. Δεν υπαρχουν αλλες δικαιολογίες πια. Ας μην έχουμε ενεργεια και αυτοκίνητα. Μας είναι τελειώς αδιάφορο πια. Κάθε φορά βρίσκουν δικαιολογίες και τελικά δεν θα μείνει τίποτε όρθιο. Να σταματήσουν οι εξορύξεις πετρελαίου και να πηγαίνουμε με κάρο. Να πεζοδρομηθούν οι πόλεις και να φυτέψουμε δένδρα. -αυτοί όλοι ας γίνουν ρακοσυλλέκτες αυτών που άφησαν!

Comments are closed.