Σχέδια για αποθήκευση φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικονομία.

Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη και τη συμμετοχή του Γ.Γ καθ. Κ. Μαθιουδάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενημερωτική συνάντηση για την περαιτέρω αξιοποίηση του Κοιτάσματος Φυσικού Αερίου «Νότιος Καβάλα» και τη μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη Φυσικού Αερίου.

Η διοίκηση της «Ενεργειακής Αιγαίου» ανέλυσε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και σε ανώτατα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της ΔΕΠΑ, το επενδυτικό σχέδιο, την ταυτότητα του έργου, καθώς και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή.

Το έργο αποσκοπεί στην αξιοποίηση των υφιστάμενων φυσικών και τεχνικών υποδομών της περιοχής και της υπάρχουσας τεχνογνωσίας για αποθήκευση εισαγόμενου φυσικού αερίου, με στόχο τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.

Το επενδυτικό πρόγραμμα, εκτιμώμενου ύψους 400 εκατ. ευρώ, διασφαλίζει άμεσα 300 θέσεις εργασίας, ενώ τονώνει συνολικά την απασχόληση και επιχειρηματικότητα.

Η τεχνικά και επιστημονικά ορθή αξιοποίηση των χαρακτηριστικών της φυσικής υποδομής, διασφαλίζει την δυνατότητα αποθήκευσης 1 δις κυβικών μέτρων αερίου, με ημερήσια παροχή τουλάχιστον 4 εκατ. κυβικών μέτρων για 90 ημέρες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και όμορων διασυνδεδεμένων χωρών.

Κατά τη συνάντηση, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις προκαταρκτικές μελέτες που έχει ήδη εκπονήσει η «Ενεργειακή Αιγαίου – Καβάλα Oil», σε συνεργασία με διεθνείς εξειδικευμένους οίκους.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ζήτησε από τον Νομικό Σύμβουλο του υπουργείου να συντονίσει ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΡΑΕ, της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και του Υπουργείου, ώστε να εντοπιστούν όλα τα υφιστάμενα Νομοθετικά και Ρυθμιστικά κενά και οι ασάφειες, καθώς και οι βασικοί άξονες που διέπουν το 3ο Ενεργειακό Πακέτο της Ε.Ε στον τομέα του Φυσικού Αερίου, για να καταστεί νομικά και διαχειριστικά διαφανής και σύννομη η οποιαδήποτε πρωτοβουλία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.

Newslink

Σχόλια