Σύνοδος Κορυφής με διαφωνίες – «Να πληρώσουν οι τράπεζες» λέει η Μέρκελ

0
2

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Διαφωνίες προέκυψαν με το «καλημέρα» στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες.

«Αγκάθι» η πρόταση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για συγκρότηση οικονομικής κυβέρνησης της ζώνης του ευρώ και επίσπευση της πλήρους οικονομικής ενοποίησης.

Στην πρόταση Σαρκοζί αντιτάχθηκαν τόσο ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο όσο και ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως «οι Ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται για την ουσία της εφαρμοστέας πολιτικής… όχι για νέους θεσμούς ή νέες διαδικασίες», ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός προσυπέγραψε τις δηλώσεις Μπαρόσο λέγοντας πως η Σύνοδος οφείλει «να επικεντρωθεί στην ουσία και όχι σε νέους (ευρωπαϊκούς) θεσμούς».

Στη γαλλική πρόταση αντιτάχθηκε και το Βερολίνο με το δικαιολογητικό πως μια τέτοια θεσμοθέτηση θα οδηγούσε σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, τις χώρες εντός ευρωζώνης και εκείνες που δεν συμμετέχουν στη νομισματική ένωση.

Εντωμεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ που έριξε το βάρος αντιμετώπισης της κρίσης στις μέχρι πρότινος «απρόσβλητες» τράπεζες και χρηματοπιστωτικές Αγορές.

Η κα.Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι Ευρωπαίου οφείλουν να προετοιμαστούν «για τις συνόδους του G20 και του G8, ώστε να μπορέσουμε να πάμε σε μια όσο το δυνατόν πιο ενιαία ευρωπαϊκή θέση που καλύπτει επίσης το φόρο στις τράπεζες και τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών αγορών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού Υβ Λετέρν.

Στην ατζέντα τις Συνόδου Κορυφής βρίσκεται η κρίση χρέους των χωρών της ΕΕ, η επιβολή αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για ριζοσπαστικές ανατροπές και αλλαγές  και εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, παρότι χρειάζεται να συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειές μας».

Όλα αυτά τη στιγμή που πληθαίνουν οι φήμες που στέλνουν Ισπανια και Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και που η Ουγγαρία ζητά επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της.

Πηγή: i-live

Σχόλια