Γεωθερμικές αντλίες με αμμωνία

0
29

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αντλίες θερμότητας που εκμεταλλεύονται τα οφέλη της γεωθερμικής ενέργειας ανάπτυξε μια ομάδα επιχειρήσεων από τη Σερβία και τη Σλοβενία με την υποστήριξη του Eureka Network.

Η εταιρεία Nafta Network και το Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ από τη Σλοβενία, σε συνεργασία με την σερβική εταιρεία Klima και τη μητρική της Mayekawa που εδρεύει στο Βέλγιο ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό σύστημα θέρμανσης νερού, το οποίο προορίζεται για εφαρμογές οικιακής θέρμανσης.

Η πρώτη εφαρμογή της μεθόδου έγινε στην πόλη Λένταβα της Σλοβενίας. Εκεί, έγινε εκμετάλλευση του γεωθερμικού πηγαδιού της πόλης για τη θέρμανση κτηρίων διαφόρων τύπων.

Η θερμοκρασία του νερού (70 βαθμών Κελσίου) κατόπιν της χρήσης του για θέρμανση έπεφτε στους 50 βαθμούς Κελσίου, επίπεδο ακατάλληλο τόσο για θέρμανση χώρου όσο και για επαναφορά στο γεωθερμικό πηγάδι.

Ο καθηγητής Ντάρκο Γκορίκανετς, από το Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ, σε συνεργασία με τον επικεφαλής του τμήματος Υδρο-Γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Ζόραν Στεφάνοβιτς ανέπτυξαν μια αντλία που μπορεί να επαναφέρει το χρησιμοποιημένο νερό στους 85 βαθμούς Κελσίου και να το καταστήσει εκ νέου κατάλληλο για θέρμανση χώρου.

Η καινοτομία της αντλίας της Klima έγκειται στη χρήση αμμωνίας ως ψυκτικό υγρό. Η αμμωνία σε αντίθεση με το ισοβουτάνιο δεν είναι εκρηκτικό υλικό, ενώ σε σύγκριση με το φρέον δεν είναι επιβλαβής για το στρώμα του όζοντος.

Η αντλία μπορεί να θερμάνει το νερό στους 85 βαθμούς Κελσίου, αλλά μπορεί να κάνει και το αντίστροφο: να ψύξει το νερό, ώστε να μπορεί να επανεισαχθεί στο έδαφος.

Ο καθηγητής Στεφάνοβιτς δήλωσε πως « όχι μόνο αποτελεί επίτευγμα η ανάπτυξη και κατασκευή μιας χημικής φυγόκεντρου αντλίας (HTH), αλλά θα αναδειχθούν πολλά πλεονεκτήματα τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για τον τομέα των κατασκευών».

Πηγή: cordis.europa

Σχόλια