ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ: επιτυχής ολοκλήρωση του 2ου Φόρουμ

0
1

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με εξαιρετική επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010 στο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το 2ο Διεθνές Φόρουμ του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ, με αντικείμενο την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ).

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και με την υποστήριξη του Κέντρου Μηχανικής Περιβάλλοντος  του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, του Διεθνούς Οργανισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων «ISWA» και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων «CEWEP».

Η έναρξη των εργασιών έγινε από τον Γ.Γ. του Υ.Π.Ε.Κ.Α, Καθηγητή κ. Α. Ανδρεόπουλο.  Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, παρέθεσαν ομιλίες ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, Καθηγητής κ. Κ. Καρτάλης, ο τ. Πρόεδρος της ίδιας Επιτροπής , κ. Κ. Μητσοτάκης καθώς και ο βουλευτής κ. Β. Οικονόμου.

Αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός επιστημονικός διάλογος σχετικά με τα καίρια ζητήματα της αειφόρου διαχείρισης αποβλήτων, της ανακύκλωσης αλλά και της ενεργειακής αξιοποίησης σε Ελλάδα και Ευρώπη με την συμμετοχή  επιφανών μελών της ελληνικής και παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αρμοδίων οργανισμών (Δήμοι, Φο.Δι.Σ.Α, ΕΕΔΣΑ, ΔΕΗ, ΙΕΝΕ) καθώς και ιδιωτικών φορέων, μελετητών ενώ σημαντική ήταν η παρέμβαση του κ. Φίλιππου Κυρκίτσου, εκπροσώπου της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Έγινε εμπεριστατωμένη ενημέρωση των Συνέδρων, για τις τεχνολογίες ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης ΑΣΑ, αντλώντας την πολύχρονη εμπειρία από την Ευρωπαϊκή  Ένωση. Το τελικό συμπέρασμα επιγραμματικά είναι ότι η ανακύκλωση στην πηγή συνεργάζεται αρμονικά με την ενεργειακή αξιοποίηση ΑΣΑ και αποτελεί το απαραίτητο συστατικό για μία «πράσινη» πόλη, σύμφωνα και με τις αναφορές περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πράσινες πρωτεύουσες  της Ευρώπης (Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Παρίσι, Βιέννη, Λισσαβώνα, κ.α.).
________________________________________

Σχετικά με τη ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ:

Το Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων «ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ», ιδρύθηκε  τον Ιούλιο 2008 από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Μηχανικής (Earth Engineering Center) του Columbia University της Νέας Υόρκης, από μέλη του Εργαστηρίου Θερμοδυναμικής και Φαινομένων Μεταφοράς της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, μέλη του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και την ελληνική εταιρεία INTRAKAT. Επίσης συμμετέχουν καθηγητές από όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας, πανεπιστήμια του εξωτερικού και η CEWEP.

Η κεντρική ιδέα του Συμβουλίου είναι ότι μία στενή συνεργασία ακαδημαϊκών, ερευνητικών, δημοσίων, και βιομηχανικών φορέων θα βοηθήσει την Ελλάδα να αναπτύξει την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων και να διασώσει την πολύτιμη ελληνική γη για τις μελλοντικές γενιές.

Επικοινωνία: Δρ Ευστράτιος Καλογήρου, Πρόεδρος ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ
Τηλ.: 210-6682711
Web: www.wtert.gr
E-mail: synergia@synergia.com.gr

Σχόλια