Εργασιακά: τι γίνεται με απολύσεις, υπερωρίες, αποζημιώσεις

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μείωση κόστους υπερωριών, αύξηση του ορίου απολύσεων, μείωση του ποσού των αποζημιώσεων και καταβολή τους σε δόσεις είναι μερικές από τις ρυθμίσεις που αλλάζουν άρδην το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας.

Αυτά και άλλα περιλαμβάνονται στα δύο Προεδρικά Διατάγματα που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας στην τρόικα προς έγκριση προτού τα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα, προβλέπεται μείωση του κόστους στις υπερωρίες, αύξηση του ορίου απολύσεων από 2% σε 4% για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 200 άτομα, αλλά και «συμπίεση» των αποζημιώσεων κατά 20% ως 40% με καταβολή τους σε έξι δόσεις χωρίς προκαταβολή…

Ομοίως οδεύουν προς ανατροπή ή κατάργηση ο καθορισμός  ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και η προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Όσον αφορά στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας προβλέπονται μισθοί «πείνας», καθώς εξετάζεται το σενάριο κατώτατου μισθού 640 ευρώ, από 740 που ισχύει σήμερα.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, η χώρα μας υπό την πίεση των δανειστών της προχωρά σε πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και σε ενίσχυση «θεσμών» όπως η ημιαπασχόληση, η σύνδεση αμοιβής-παραγωγικότητας σε επίπεδο επιχείρησης και εντέλει η ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Άλλωστε, οι συζητήσεις στη Βουλή αποκτούν διαδικαστικό πλέον χαρακτήρα, καθώς προαπαιτείται η έγκριση από την τρόικα των δανειστών: ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Πηγή: i-live

Σχόλια